Vindsnurra på Ljusterö invigdes efter tio år

Peter Strömberg är nöjd.
Peter Strömberg är nöjd.
Peter Strömbergs bolag Strömberg distribution är vindkraftverkets huvudägare.
Peter Strömbergs bolag Strömberg distribution är vindkraftverkets huvudägare.
Efter tio års arbete, kamp och stridigheter invigdes vindkraftverket på Ljusterö i lördags. – Det känns befriande, säger huvudägaren Peter Strömberg.

– Det känns jätteskönt. Nu är vi anslutna och producerar bra, säger Peter Strömberg, huvudägare till vindkraftverket vid Ljusterövägen 72.

Genom ett av sina bolag äger han 90 procent av vindsnurran, resten, 10 procent, ägs av Ljusterö vind Ekonomisk förening (LVEF), med cirka 80 medlemmar.

Vägen till invigningen har inte varit spikrak.

Motarbetat projekt

Under flera år motarbetades planerna av Föreningen Ljusterö natur och miljö som ansåg att vindkraftverket skulle förstöra miljön för bland andra fritidsboende på ön.

Förra året var vindkraftverket färdigt för drift, men då satte kraftnätsägaren Eons regler käppar i hjulet. Men nu har man hittat en tillfällig lösning som gör att vindkraftverket kan snurra och producera el som det är tänkt.

Totalt uppges projektet ha kostat cirka 25 mkr. Från början hade LVEF runt 280 medlemmar, men många troppade av när projektet drog ut på tiden. Nu när kraftverket står på plats och snurrar står folk åter på kö för att få köpa andelar, säger Peter Strömberg.

– Det är en bra affär för de som är kvar i LVEF. Strömmen kostar 25 öre per kWh jämfört med ordinarie pris just nu som är 35-45 öre per kWh.

Totalt motsvarar vindkraftverkets elproduktion ca en tredjedel av Ljusterös elkonsumtion.

Så man skulle kunna täcka hela elbehovet på ön med bara tre vindsnurror?

– Ja , absolut.

Sedan tidigare finns även ett mindre vindkraftverk på Ljusterö, byggt 2005.