Vinnarbilden som ska liva upp grå gångtunnel

Sätra ängar vinnarbilden i Danderyds fototävling.
Sätra ängar blev vinnarbilden i Danderyds fototävling.
Maria Palm vinnare av fototävlingen "Naturen i Danderyd"
Maria Palm vinnare av fototävlingen "Naturen i Danderyd"
Vinnaren i fototävlingen "Naturen i Danderyd" har korats. En grönskande bild på Sätra ängars ekar tagen av Maria Palm blev juryns val. Nu ska ängarna få pryda väggen i en gångtunneln.

I vinter har kommunen uppmanat Danderyds invånare att skicka in bilder på sina favoritplatser och undangömda pärlor i Danderyds natur. Intresset blev minst sagt över förväntan, då ett 100-tal bidrag skickades in. Den bild som juryn till slut korade som vinnare visar vyn över ett naturstråk vid Sätra ängar – fotograferad av Maria Palm.

– Det känns jätteroligt och kul att de tyckte om min bild, säger hon.

Maria hade med sig kameran på en promenad en fin försommardag och lyckades fånga den lummiga känslan från ekarna. Något som föll kommunen i smaken.

–  Jag tror att bilden tilltalar många. Sätra ängar är ett av våra finaste naturområden i kommunen, med höga naturvärden. Det är verkligen ett djup i bilden som visar ända till nedre delen av ängarna, säger Karin Almén, Stadsträdgårdsmästare i Danderyds kommun.

Avbildas i tunnel

Fototävlingen utlystes av Park och natur på Tekniska kontoret som en del i arbetet att öka trygghetskänslan i kommunen. Därför ska vinnarbilden få pryda en hel vägg i gångtunneln under Enebybergsvägen nära Danderyds gymnasium som också får ny belysning.

– Tunneln är ganska grå och tråkig och används av många promenerande och ungdomar som är på väg till och från gymnasiet. Det här kommer bli en snygg lösning som får folk att trivas lite bättre i sin dagliga miljö.

För alltid

Tanken är att bildinstallationen ska bli permanent, och för att underlätta sanering av klotter ska det natursköna fotografiet tryckas på särskilda emaljkassetter.

– Ytan är väldigt hård som gör det svårt för klotter att tränga in i bilden. Samtidigt ger emaljen en väldigt fin färgåtergivning.

När du tog bilden, hade du då en tanke på att den skulle få pryda en vägg i en gångtunnel?

– Nej, det kunde jag inte föreställa mig. Men jag tänkte att den skulle kunna bli fin att förstora upp, säger Maria Palm.

Hur känns det nu när du vet?

– Det känns hedrande och det blir spännande att se hur det kommer att se ut.

En platta med Marias namn ingraverad sätts också upp i tunneln. Exakt när bilden blir monterad är inte bestämt, men någon gång under året hoppas Karin Almén.