ANNONS

Mitt 127 vinnare av Årets trygghetspris

Kalab Frew, Sadeq Hussein och Aseffa Hailu fick priset av socialborgarrådet Åsa Lindhagen.
Kalab Frew, Sadeq Hussein och Aseffa Hailu fick priset av socialborgarrådet Åsa Lindhagen.
Aseffa Hailu, chef för Mitt 127, och projektledaren Alexandra Tecle i somras.
Aseffa Hailu, chef för Mitt 127, och projektledaren Alexandra Tecle i somras.
Mitt 127, med Aseffa Hailu i spetsen, arbetar hårt för att ge Skärholmens unga en meningsfull fritid, stärka deras självkänsla och göra dem delaktiga i samhället.
Nu belönas Mitt 127 och 127 Festivalen med Årets trygghetspris.
ANNONS

Spänningen var stor vid Piperska muren på Kungsholmen igår. För sjätte året i rad delade Stockhoms stad ut Årets trygghetspris. Cirka tio nominerade kandidater var på plats. Till dem hörde Mitt 127, projektet som arbetar för ungas delaktighet i Skärholmens stadsdel. Och det blev Mitt 127 som fick priset på 50 000 kronor, utdelat av socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Härligt, tycker Aseffa Hailu, verksamhetsansvarig på Mitt 127.

– Det är så klart jättetrevligt och jättekul att få ett sådant pris. Det var många bra organisationer nominerade så vi hade ingen aning om att vi skulle få det, säger han.

Aseffa Hailu tog emot priset tillsammans med två ungdomar som jobbat och varit volontärer vid 127 Festivalen. Deras närvaro var viktigt, understryker han.

– Det är tack vare ungdomarna som vi kan genomföra festivalen, så det var viktigt och kul att de var med och fick se alltsammans.

Aseffa Haliu grundade 127 Festivalen i Skärholmen för sex år sedan, ihop med en vän. Sedan dess har den växt till en sex veckor lång sommarfestival som drog drygt 30 000 besökare i somras.

Syftet är att ge barn och ungdomar ett roligt, meningsfullt och aktivt sommarlov. Idén bygger också på delaktighet. Det är ungdomar organiserade i arbetsgrupper, sommarjobbare och volontärer som gör festivalen möjlig.

Numera är Aseffa Hailu anställd vid Skärholmens stadsdelsförvaltning, som chef för Mitt 127. Sommarfestivalen är fortfarande det största delen men man har också en vinterfestival, som äger rum runt jul. Dessutom har man ett skolprogram mot mobbning, projektet BePurple som uppmuntrar flickor att studera och 127 Young som arbetar för att stärka ungas självkänsla.

– Vad vi ska göra för prispengarna vet vi inte än. Vi har många verksamheter där de behövs, säger Aseffa Hailu som just nu bland annat förbereder Vinterfestivalen.

ANNONS

Fakta

Här är juryns motivering

I år är det sjätte året i rad som Stockholms stad delar ut Årets trygghetspris. Här är juryns motivering till att Mitt 127 och 127 Festivalen fick priset:

”Genom ett inkluderande förhållningssätt där barns och ungas vilja och röster har haft en avgörande betydelse skapar organisationen ”Mitt 127” och 127-festivalen, i samverkan mellan civilsamhälle, lokala aktörer och ungdomarna själva, delaktighet, engagemang och stolthet för Skärholmen och för Stockholm.

Festivalen startade för sex år sedan med en uppställd basketkorg på torget i Skärholmen och har genom åren vuxit till att idag vara en av Sveriges största sommar- och vinterfestivaler med över 30 000 besökare årligen, lika många flickor som pojkar. ”Mitt 127” visar varje år att trygghet är något som skapas av människor och samhälle tillsammans, och att vi blir starkare om vi tar tillvara på varandras drömmar och engagemang. Stockholms stads trygghetspris för år 2017 har därför i ”Mitt 127” och 127-festivalen en mycket värdig och välförtjänt vinnare.”

Källa: Stockholms stad
ANNONS