Här är vinnaren i konsttävlingen i Vårberg

Xavier Veilhan vann Art Competition Vårberg
Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst, gratulerar Xavier Veilhan. Tv: Karin Wanngård
Xavier Veilhan
Xavier Veilhan berättar om sin konst, med finansborgarrådet Karin Wanngård bredvid.
Fransmannen Xavier Veilhan vann den stora konsttävlingen i Vårberg, med sitt verk Vårbergs jättar.
Det avslöjades klockan 14 i dag.
– Jag är otroligt glad, säger den internationellt erkände konstnären.

I oktober 2020 flyttar två jättar till Vårberg. Den ena ska ligga utsträckt på Pelousen (området bakom Vårbergs sjukhus). Den andra är en byst som eftertänksamt vilar hakan i handen, på sin plats i Stråkparken.

”Vårbergs jättar” heter de två betongskulpturerna. Konstnären som skapat dem (med sitt team) är fransmannen Xavier Veilhan.

Vårbergs jättar

Jätten i Stråkparken. Foto: Pressfoto

– De här skulpturerna är inga dekorationer. De är som landskap där människor kan leka, umgås, äta och vila, säger han till Mitt i.

I dag klockan 14 blev det offentligt att Xavier Veilhan vunnit Art Competition Vårberg, stadens 16-miljonerkronorsatsning på konst i Vårberg. Både finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst, var på plats i kulturcentrumet Kummelholmen för att gratulera.

Xavier Veilhan

Xavier Veilhan sträcker sidenbandet så att finansborgarrådet Karin Wanngård kan klippa.  Foto: Märta Lefvert

De gav också juryns motivering – att Xavier Veilhans skulpturer är visuellt slagkraftiga, går att möta med kroppen och kombinerar lekfullhet med tidlös närvaro.

Skulpturerna kan också bli nya mötesplatser, betonar juryn. De socklar som jättarna står på ingår i en komposition av platåer och gångvägar, där människor kan umgås.

– Jag är otroligt glad. För mig är det mycket viktigt att få föra ut konsten till andra platser än de gallerier där den brukar visas, säger Xavier Veilhan, som är en internationellt erkänd konstnär, inriktad på just storskaliga installationer.

När han skapade Vårbergs jättar hade han de stora byggprojekten i Vårberg i åtanke. Över tusen nya bostäder ska ju byggas, genom projektet Fokus Skärholmen

– Det här är ett område som kommer att förändras mycket. Mina skulpturer blir beständiga riktmärken för människorna, säger han.

Xavier Veilhan

Skiss av jätten som ska ligga och vila i Stråkparken, omgiven av betongplatåer och gångvägar. Färgen kommer att vara blå. Foto: Anna Z Ek

 

Fakta

Stadens största konstsatsning ska lyfta fram Vårberg

Stockholms stad har avsatt 16 miljoner kronor för ett offentligt konstverk i Vårberg. Det är stadens enskilt största satsning på en offentlig konstnärlig gestaltning.

Satsningen hänger samman med byggprojektet Fokus Skärholmen, och är ett sätt att lyfta fram Vårberg. Projektet finansieras genom försäljning av mark i samband med exploatering av Hagastaden.

Hösten 2017 utlystes tävlingen utlystes internationellt.  Våren 2018 valdes fem konstnärer ut, som fick skissa på förslag.

En jury valde ut vinnaren, som presenterades i dag, den 30 augusti.

Segrare blev den franske konstnären Xavier Veilhan, med verket ”Vårbergs jättar”. Han är en av en internationellt etablerad och erkänd konstnär, som har arbetat med storskaliga installationer ända sedan sin debut på 1990-talet.

Xavier Veilhan

Xavier Veilhan. Foto: Anna Z Ek

Källa: Stockholm konst
Fakta

Så löd juryns motivering

”Vårbergs jättar är ett visuellt slagkraftigt förslag som går att möta med kroppen och som etsar sig fast i medvetandet hos betraktaren. Det är lekfullt och har samtidigt en tyngd och tidlös närvaro”, säger juryn i sitt utlåtande och fortsätter: ”Med gestaltningen kan fler naturliga mötesplatser uppstå i Vårberg och existerande kvaliteter förstärkas. Verket har potential att bli ett oföränderligt riktmärke i en miljö som ska genomgå kraftiga omdaningar.”

I juryn satt:

*Mårten Castenfors, chef Stockholm konst och Liljevalchs konsthall (juryns ordförande)

*Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA, projektchef Fokus Skärholmen, Stadsledningskontoret

* Ernst Billgren, konstnär

*Frida Cornell, gästcurator, Stockholm konst

Emma Lundborg, landskapsarkitekt LAR/MSA, Exploateringskontoret

*Ann-Sofi Noring, vice museichef, Moderna museet

*Anita Pitcher, konstnär och verksam i Vårberg

Källa: Stockholm konst