Min lokala hjälte

Vinnarskallen Mellberg ruskar liv i BP

Olof Mellberg i mitten, här med lagkaptenen Gustav Sandberg-Magnusson, är oprövad som tränare men kommer att bli jättebra, tror BP:s assisterande tränare Azrudin Valentic. "Framförallt hans ödmjukhet och karaktär har imponerat på mig", säger Valli.
Olof Mellberg i mitten, här med lagkaptenen Gustav Sandberg-Magnusson, är oprövad som tränare men kommer att bli jättebra, tror BP:s assisterande tränare Azrudin Valentic. "Framförallt hans ödmjukhet och karaktär har imponerat på mig", säger Valli.
BP vann sju matcher på två år och rasade från allsvenskan till division 1. Nu har vinnarskallen Olof Mellberg ruskat liv i fotbollsliket.

– Det är sjukt spännande att vara med på den här resan, säger lagkaptenen Gustav Sandberg-Magnusson.

Värvningen av Olof Mellberg som ny tränare för Brommapojkarnas a-lag slog ned som en bomb i höstas, men några enskilda intervjuer ger han inte.

– Du får prata med Valli, säger sportchefen Roberth Björknesjö.

BP:s assisterande tränare Azrudin ”Valli” Valentic handplockades till uppdraget av landslagsikonen själv.

Trots att de aldrig hade träffats.

– Det är lite konstigt, säger Valli som tror att rekommendationen kom från en gemensam fotbollsbekant – som har koll på att de tänker fotboll på samma sätt.

Olof Mellberg har 117 matcher med svenska landslaget på meritlistan, men är grön som tränare.

– Han har fantastiska idéer från sin erfarenhet som spelare och kapten i landslaget. Men när man inte har tränat lag så kan det vara svårt att formera sina tankar på plan, i övningar och gärningar. Det är en av anledningarna till att Olof ville ha mig, säger Valli.

Egentligen behövde han vila från elitfotbollen efter fyra tuffa år i Assyriska, som gång på gång missade allsvenskt avancemang. Men frestelsen att tillsammans med Olof Mellberg ruska liv i Brommapojkarna var för stor för att motstå.

Västerortsklubben har rasat från allsvenskan till division 1 och bara vunnit sju seriematcher på två säsonger.

– Ett bedrövligt resultat. Att vända trenden och ur ett loserlag utveckla ett vinnarlag är en rejäl utmaning, säger Valli.

Lagkaptenen Gustav Sandberg-Magnusson är en ”gamlingarna” som blivit kvar på Grimsta IP.

– Det är sjukt spännande att vara med på den här resan som vi gör, säger han.

Mycket är nytt.

All träning sker numer med boll och klubben har frångått det som tidigare varit BP:s signum, att ta upp mycket underifrån.

Olof Mellberg och Valli insåg att det krävdes nytt blod utifrån.

– Spelarna visade ingen glädje, ingen vilja, ingen energi. Det är svårt att utveckla så många unga. Man måste ha balans i laget. De yngre måste kunna luta sig mot dem som har rutin och som varit på elitnivå, säger Valli.

En rad etablerade kvalitetsspelare från superettan plockades in.

Markus Gustafsson, Omar Jawo, Christopher Brandeborn och Joel Löw är alla energiknippen, pådrivare och glädjespridare i och utanför omklädningsrummet.

– De har hjälpt oss jättemycket. Nu kollar vi bara framåt, fokuserar på att bli bättre spelare. På det sättet växer gruppen.

Är målsättningen att ta klivet upp direkt?

– Ingen från klubben har ställt det kravet. Folk som förstår fotboll vet att det har varit två år av motgångar för BP och hur svårt det är att vända den trenden oavsett vilket lag man har, säger Valli.

– Jag och Olof är två ledare med extremt starka karaktärer. Vi vill verkligen vinna, en vinnarmentalitet som vi vill ge till våra spelare. Vårt motto 2016 är att spela som om varje match är vår sista. Efter 26 matcher får vi kolla på tabellen och se var vi ligger, säger Azrudin Valentic.

Brommapojkarna möter Piteå IF hemma på Grimsta IP i division 1-premiären nästa söndag . Matchstart klockan 15.00.