Vinstasmällen den tredje på kort tid i västerort

Krossade fönster i ett hotell som ligger intill detonationsplatsen i Vinsta.
Krossade fönster i ett hotell som ligger intill detonationsplatsen i Vinsta.
Ett kyrkohus, en skyddsklassad elanläggning och nu en bilverkstad. Explosionen i Vinsta natten till onsdagen var den tredje kraftiga – och svårförklarliga – detonationen i västerort på lika många månader.
– Det är omöjligt i nuläget att veta om det finns något samband, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Platsen för den kraftiga explosionen på Skattegårdsvägen i Vinsta i natt var ännu på eftermiddagen avspärrad. Något säkert besked om huruvida det var en sprängladdning eller något annat som smällde har inte polisen.

Undersökning tar tid

– Den tekniska undersökningen pågår. Den ska ge svar på vad det är som exploderat och var den eventuella sprängladdningen fanns. Men det tar tid och man kan inte räkna med något resultat de närmaste dagarna, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisens presstjänst.

Explosionen, som krossade rutor i flera byggnader i närheten, tycks ha inträffat i anslutning till en bilverkstad. Ägaren till verkstaden säger till Expressen att han är lika chockad och oförstående som alla andra.

Inga gastuber

– Det ser ut som att något har grävts ner i marken och smällt. Det handlar inte om gasläckor eller liknande, det finns inga gastuber här, säger han.

Polisens utredare har för närvarande inte mycket att arbeta med och mycket hänger på vad den tekniska undersökningen ger.

Explosion vid skyddsobjekt

Sedan början av december har nu tre mystiska explosioner skett inom ett ganska begränsat område i västerort. I början av december förstördes en dörr och ett antal fönster krossades i en explosion vid en av kyrkans lokaler nära Spånga centrum. I januari detonerade en kraftig sprängladdning vid ett ställverk, klassat som skyddsobjekt, på Kopparbacken i Spånga.

Ingen av de utredningarna har hittills lett till någon misstänkt gärningsman.

Ska undersöka samband

Och i natt smällde det alltså igen.

Men det är för tidigt att säga något om ett eventuellt samband, säger Kjell Lindgren.

– När vi kommer längre in i utredningen ska vi naturligtvis göra alla jämförelser som går att göra. Men just nu är det för tidigt.

Fakta

Tre mystiska smällar i västerort

Den 8 december

En sprängladdning detonerar vid dörren till en lokal vid Värsta Allé som tillhör Spånga kyrka. En dörr demoleras och fönster krossas.

Den 7 januari

En kraftig explosion förstör en port som leder in till ett bergrum vid elnätsföretaget Ellevios ställverk på Kopparbacken i Spånga. Anläggningen är klassad som skyddsobjekt.

Den 27 mars

Vid 01-tiden på natten inträffar en kraftig explosion vid en bilverkstad på Skattegårdsvägen i Vinsta. Fem personer skadas lindrigt.

Källa: Mitt i