Vintage in i konstens finrum

Klänning i guldbrokad är från 1960-talet, men bältet är nytillverkat.
Klänning i guldbrokad är från 1960-talet, men bältet är nytillverkat.
Monica Nordlund samlar på exklusiva vintage-kläder och klär upp kända personer för Nobelfest och guldbaggegalor.

Den 4 oktober gör hon utställningsdebut på höstsalongen på Edsvik Konsthall.

Den 4 oktober öppnar höstsalongen på Edsvik Konsthall i Sollentuna, och i år får de 92 utvalda konstnärerna sällskap av en specialinbjuden debutant.

Monica Nordlund från Helenelund har samlat på vintagekläder i hela sitt liv, men efter att hon pensionerat sig från ett yrkesliv som biomedicinsk analytiker kom hennes passion för vintage att blomma ut till en andra karriär (eller tredje, om man räknar in åren som landslagsspelare i golf på 1960-talet).

I dag driver Monica Nordlund butiken Ateljé Femman som ömsom säljer, ömsom hyr ut exklusiva vintagekläder för speciella tillfällen.

Inte sällan är hennes kunder kända personer som ringer och ber om råd. Monica Nordlund har försett Lena Endre, Sissela Kyle och Helena af Sandeberg med guldbaggeklänningar, men det uppdrag som fick mest uppmärksamhet var nog den frack som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth bar på Nobelfesten 2011.

– Jag hade klätt henne tidigare, men den här gången ville hon ha något som liknade en frack.

Monica bad om ett par dagars betänketid och började fundera. Hon kom över en frackrock från 1935 som hon lät en skräddare sy om – och resten är löpsedelshistoria.

– Jag var väldigt nervös för nobelgästernas klädsel granskas utan och innan, och ibland är kritiken svidande. Men jag klarade mig och fick högsta betyg, utom av Camilla Thulin som gav den noll poäng, berättar Monica.

På sätt och vis ligger Monica Nordlunds verksamhet i tiden. Intresset för vintage är större än på länge, men samtidigt verkar hon inom en nisch som skiljer sig från den breda mittfåran av urblekt second hand.

– Vintage för mig är kläder av en bra årgång – välsydda plagg av material med god kvalitet och en bra design.

De plagg som Monica ställer ut på höstsalongen är tillverkade mellan 1930 och 1970. Och i princip allt hon samlar på kommer från Sverige. Dior i all ära, men Monica Nordlund väljer hellre äldre svensk konfektion från K Williams, Märthaskolan eller NK:s franska skrädderi

– Det är kläder till en bråkdel av priset för kläderna från de stora modehusen på kontinenten, säger Monica.

En annan aspekt är kontinuiteten, plaggens förutsättningar att bli tidlösa och leva vidare i nya sammanhang – som kulturministerns nobelfrack där hennes och nobelpristagaren Tomas Tranströmmers placeringskort ligger kvar i bröstfickan tillsammans med kortet som placerade den ursprungliga ägaren Bo bredvid hans bordsdam Ebba.

Tidlösheten är också det som i Monica Nordlunds värld utesluter det hyllade svenska modeundret från den här sidan av millenieskiftet.

– Jag är inte intresserad av dagens mode, det kommer inte att hålla.

Jag är inte intresserad av dagens mode, det kommer inte att hålla.Monica Nordlund, vintagesamlare

Fakta

Rekord i ansökningar till höstsalongen på Edsvik

Höstsalongen på Edsvik Konsthall i Sollentuna är en av Sveriges största jurybedömda utställningar.

I år deltar 92 konstnärer med sammanlagt 160 verk. Totalt 546 konstnärer sökte in, vilket är nytt rekord för salongen på Edsvik.

Salongen håller öppet mellan den 4 och den 19 oktober. Vernissage hålls den 4 oktober mellan klockan 11 och 17. Klockan 13 är det invigning i den östra flygeln med konsthallens chef Ricardo Donoso.