ANNONS

Skidstadion i Tullinge huvudalternativet för SOK

Tullinge är huvudalternativet i ansökan som gått in till IOK.
Tullinge är huvudalternativet i ansökan som gått in till IOK.
Idag fredag har Stockholms/SOK:s officiella ansökan att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 lämnats till Internationella Olympiska Kommittén.
Hamra i Tullinge är SOK:s huvudalternativ för längdskidor och skidskytte.
ANNONS

I dag fredag har SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) lämnat in den officiella ansökan till IOK (Internationella Olympiska Kommittén) om att Stockholm och Åre ska få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Ansökan har namnet ”Stockholm Åre 2026”.

Det är i Stockholmsregionen som många grenar kommer att avgöras.

Hamra huvudidén för skidstadion

SOK:s huvudalternativ för en skidstadion i den ansökan som gått till Internationella olympyska komittén (IOK) är Hamra i Tullinge berättar Johan Strid på Sveriges paralympiska kommitté.

Johan Strid stod redo att svara på frågor efter att ansökningen tillkännagjorts tillsammans med andra representanter från SOK.

– Vårt huvudalternativ är Hamra i Tullinge. Ett kännetecken för det nya sättet att genomföra ett OS och Paralympics är hållbarhet. Det här är ett gammalt grustag som ändå ska återställas. Att få fram en anläggning för skidåkning och även andra sporter sommartid som kan användas till vardagsträning även efter OS vore ett fantastiskt arv efter ett OS, säger Johan Stridh.

ANNONS

Bisslinge i Sollentuna eller Rudan i Haninge är inte huvudalternativet i den ansökan som gått till IOK.

SOK tänker inte bygga

SOK tänker dock inte stå för byggnationerna av en skidstadion eller en skridskoarena.

– Inga andra byggnationer behövs. Vi bygger inte utan tänker hyra, men vi kan bidra till att de här anläggningarna för vardagsmotion blir byggda, säger Johan Strid.

Vem skulle i så fall bygga en skidstadion i Botkyrka?

– Vi tittar på flera olika alternativ. Men vår huvudtanke är det offentliga aktörer som kommunen. Men vi är väldigt öppna för olika former.

Botkyrka och Hamra är fortfarande med i OS-planerna.

En grustäkt på gränsen mellan Tullinge och Tumba kan bli skidcentrum om Stockholm får vinter-OS 2026.

OS-byn i Barkarbystaden

Huvudalternativet för OS-byn är Barkarby.

– Här ska det byggas bostadshus och skulle vi kunna hyra under de här veckorna. Nybyggnationer i Barkarbystaden har störst möjlighet att kunna tajmas in för OS 2026. Men återigen byggs inte de här bostäderna för OS utan för att Stockholmarna ska få bostäder, säger Johan Strid.

Skridskoarena i Barkarby

Även när det gäller en skridskooval är det Barkarby som är huvudalternativet.

– Även här ska den byggas för kunna användas för motionsidrotten. Vi tittar på en arena i Norge där man kan ha curling i mitten, liksom hockey. Och på sommaren kan man ta bort isen och basketplaner och annat, säger Johan Strid.

Landshövdingen är positiv

Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, ser fram emot ett OS.

– Att få möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics betyder mycket för Stockholm och stockholmarna, säger han till hemsidan stockholm2026.se. Både före, under och efter tävlingarna. Det gäller såväl direkta som indirekta effekter på tillväxt och arbetsmarknad.

Stockholms stad: Skattebetalarna belastas inte

Stockholms stads grönblåa politiska majoritet lämnar i ett pressmeddelande kommentar till OS-ansökan. Där står bland annat följande:

”Vi ser i grunden positivt på stora internationella evenemang som berikar Stockholm som upplevelse- och besöksstad, men Stockholm kommer inte att avsätta några ekonomiska eller personella resurser”.

”Däremot ställer vi oss välkomnande till att, om sådana spel arrangeras, upplåta Stockholms arenor och offentliga rum för genomförande av deltävlingar i spelen. Sådana upplåtelser ska dock i sådant fall ske på kommersiella villkor och utan att belasta Stockholms skattebetalare”.

Åre, Falun och Lettland

De flesta alpina tävlingarna ska arrangeras i Åre, backhoppning i Falun, och kälksport i Sigulda i Lettland.

Milano är konkurrenten

Det slutliga beskedet om det blir Stockholm eller enda medtävlaren Milano/Cortina som får tummen upp lämnar IOK vid ett möte i Lausanne under midsommarhelgen i år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.