Vinterbadare i Årsta utmanar kylan – utan bastu

Vinterbadarna och Årstaborna Karin Kebbe Helin och Daniel Mellgren tar ett lunchdopp i Årstaviken
Karin Kebbe Helin har blivit en inbiten vinterbadare. "Jag känner inte kylan längre".
Det lär dröja inan det blir någon bastu i Årsta – men det hindrar inte de lokala vinterbadentusiasterna.
De har bildat en grupp och badar tillsammans flera gånger i veckan.
– Välbefinnandet håller i sig hela dag säger Daniel Mellgren.

Termometern visar någon enstaka plusgrad. Ute på solbryggan nedanför Årstaskogen står Karin Kebbe Helin och Daniel Mellgren med rejäla vinterkängor på den snötäckta bryggan. Precis nedanför badstegen finns ett hål i isen till det svarta vattnet, inte mycket större än att det rymmer en kropp. De är här för att ta ett lunchdopp.

– Nu när man har stått här en stund ser det ju inte så inbjudande ut. I vanliga fall brukar jag bara gå rakt i, säger Karin Kebbe Helin.

Vinterbadarna och Årstaborna Karin Kebbe Helin och Daniel Mellgren tar ett lunchdopp i Årstaviken

Karin Kebbe Helin jämnar till hålet i isen.

Karin kliver ner för stegen med en yxa i handen. Hon höjer yxan och hugger i isen.

– Nu får du lite slush också säger hon till Daniel och ler.

Fokuserar på andningen

Daniel har bytt om och kliver ner för stegen. Alldeles tyst doppar han sig, det enda som hörs är hans andning.

– Jag försöker fokusera på andningen för att inte tänka på kylan och kunna vara i längre. Jag brukar var i en minut, säger han.

Vinterbadarna och Årstaborna Karin Kebbe Helin och Daniel Mellgren tar ett lunchdopp i Årstaviken

Daniel Mellgren avslutar duscharna hemma med en kalldusch för att vänja kroppen. Han gillar utmaningen och tycker att välbefinnandet efter ett bad sitter i hela dagen.

När Daniel stiger upp ur vattnet är det Karins tur. Hon ser nästan oförskämt oberörd ut. Bara det leende ansiktet sticker upp ovanför ytan.

– Jag känner inte kylan längre, bara i fingrarna och fötterna. Jag simmade i morse i Tanto och ska faktiskt bada ikväll igen.

Vinterbadarna och Årstaborna Karin Kebbe Helin och Daniel Mellgren tar ett lunchdopp i Årstaviken

Skräcken på Årstaviken… Nej, det är Karin Kebbe Helins handskbeklädda hand, själv är hon under ytan.

Bildade Faceboogrgrupp

Det började med att Daniel slängde ut en fråga i den lokala Facebookgruppen och frågade om statusen vid bryggorna. Karin, som tidigare vinterbadat med ett gäng vid Liljeholmskajen, svarade och föreslog att de kunde ses vid bryggan och bada tillsammans. Sedan har de badat ihop flera gånger i veckan.

– För några veckor sedan bildade jag Faceebookgruppen Årsta kallbadare. Vi har redan fått 50 medlemmar. Intresset är jättestort, säger Karin Kebbe Helin.

Karin var också en av initiativtagarna till Årsta bastugrupp, som snabbt fick flera hundra medlemmar och hon var en av dem som skickade in ett medborgarförslag om en bastu i Årsta. Men det blir ingen bastu på ett bra tag. Först ska vattenkvaliteten i Årstaviken utredas, och det beräknas ta två år.

Men varken Karin eller Daniel låter sig stoppas av det. Daniel är från Varberg på västkusten och är van att bada med sina kompisar året om. Karin har bivit en inbiten vinterbadare de senaste åren och till och med börjat med winter swim.

Vinterbadarna och Årstaborna Karin Kebbe Helin och Daniel Mellgren tar ett lunchdopp i Årstaviken

Ett uppfriskande lunchdopp i Vinterviken. Karin Kebbe Helin och Daniel Mellgren tycker att badandet har lett till en fin Årstagemenskap.

Fin gemenskap

Och de blir fler och fler som vill vinterbada utan bastu. De träffas och badar några gånger i veckan. Oftast på helgerna, men det var även blivit tidiga vardagsmorgnar och kvällar.

Det har blivit så himla fin Årsta-gemenskap. Man träffar människor som man aldrig annars skulle träffa och gör något tillsammans.

Karin Kebbe Helin.

– Det har blivit så himla fin Årsta-gemenskap. Man träffar människor som man aldrig annars skulle träffa och gör något tillsammans. Det stärker sammanhållningen, säger Karin.

Karin och Daniel har med sig te i termosar och tar en varm mugg efter badet. Det börjar bli dags att återvända till vardagen. De torkar sig och byter om. Karin har bara en liten kökshandduk att torka sig med. Hon tar cykeln tillbaka till jobbet medan Daniel promenerar hemåt.

– Man blir alldeles klar i huvudet. Det är en skön känsla. Det är ett välbefinnande som sitter i hela dagen, säger Daniel.