ANNONS

Nu kommer vinterkräksjukan till Danderyd

Nu är vinterkräksjukan här, enligt Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Nu är vinterkräksjukan här, enligt Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Nu är den här igen – vinterkräksjukan.
Så många söker efter magsjukdomen på 1177 att Folkhälsomyndigheten bedömer att spridningen tagit fart.
– Det är på gång, säger Annika Duva, distriktssköterska på Mörby vårdcentral.
ANNONS

Den senaste veckan har drygt 400 sökningar gjorts på ordet vinterkräksjuka på 1177 Vårdguidens hemsida. Andelen sökningar är så stor att Folkhälsomyndigheten bedömer att årets säsong är i gång och att antalet smittade kommer öka under de närmaste veckorna.

– Det finns ett tröskelvärde som är baserat på tidigare säsongers start och det har vi nu passerat. Då kan man säga att spridningen troligtvis är i gång, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Gå inte till vårdcentralen i onödan

På Mörby Vårdcentral i Danderyd är man förberedda.

– Vi hör att det är på gång och förväntar oss en uppgång av folk som ringer. De flesta vill ha råd men det finns också dom som behöver ytterligare hjälp, säger Annika Duva, distriktssköterska på Mörby vårdcentral.

När ska man komma till vårdcentralen?

– Om man har väldigt sänkt allmäntillstånd, hög feber flera dagar och inte får i sig någon mat. Vinterkräksjukan brukar ju ge med sig efter några dagar. Helst ska man inte uppsöka vårdcentral och sjukhus innan man inte kan hantera det själv, det vill säga om man kan behöva dropp eller så.

Plötsligt insjuknande

Vinterkräksjukan är den vanligaste magsjukdomen i Sverige och härjar vanligtvis mellan november och april, med februari som topp. De senaste säsongerna har det rapporterats cirka 4 500 fall per år.

– Men det är bara toppen av ett isberg. Den här sjukdomen är inte anmälningspliktig, så vi vet inte hur många som faktiskt infekteras. De allra flesta behöver som tur är inte söka sjukvård, säger Elsie Ydring.

Sjukdomen karaktäriseras av ett plötsligt insjuknande. Vanliga symptom är kräkningar, diarréer, feber och huvudvärk.

ANNONS
Fakta

Så gör du om du blir sjuk

  1. Stanna hemma. Folkhälsomyndigheten har ingen nationell rekommendation för hur länge man ska vara hemma, men en vuxen bör inte återvända till jobbet innan 24 timmar efter den sista kräkningen. Känn efter och ta det säkra före det osäkra.
  2. Praktisera god handhygien. Tvätta med tvål och vatten. Om det är möjligt: Använd en annan toalett än övriga i hushållet.
  3. Ät, men undvik att hantera mat som andra ska äta.
  4. Fyll på med vätska. Drick lite men ofta. Vätskeersättning är bra om du kräkts mycket eller har kraftiga diarréer.
  5. Isolera dig så gott det går. Undvik att besöka sjukhus och andra vårdinrättningar, för att på så sätt inte smitta personal eller andra som redan är sjuka.
  6. Ring 1177 Vårdguiden om du behöver råd.
Källa: Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten

Handsprit inte tillräckligt

De senaste fem säsongerna har varit relativt milda. Folkhälsomyndigheten följer övervakningen av viruset som bedrivs vid deras engelska motsvarighet, Public Health England, där man diagnosticerar vilka stammar som cirkulerar för tillfället.

– Det är lite för tidigt att säga hur det blir i år. Men de åren som det har varit monstersäsonger så har man sett nya varianter på viruset cirkulera.

Så undviker du att bli sjuk

Bra handhygien är a och o under sjukdomssäsongen. De flesta typer av handsprit har inte tillräcklig effekt mot viruset, men kan fungera som ett komplement mot andra bakterier.

– Det finns egentligen inga mediciner eller vaccin mot det här, utan det är god handhygien som gäller. Tvätta med tvål och vatten, torka med pappershanddukar och undvik att komma i kontakt med människor som är sjuka, säger Elsie Ydring.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.