ANNONS

Nu kommer vinterkräksjukan till Väsby

Nu är vinterkräksjukan här, enligt Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Nu är vinterkräksjukan här, enligt Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Nu är den här igen – vinterkräksjukan. Antalet sökningar om magsjukdomen på 1177 Vårdguiden är nu så många att Folkhälsomyndigheten bedömer att spridningen tagit fart.
På Odenskolan i Väsby försöker man nu förebygga ett utbrott.
– Vi är noga med att eleverna alltid tvättar händerna, säger rektor Sofia Tunell.
ANNONS

Den senaste veckan har drygt 400 sökningar gjorts på ordet vinterkräksjuka på 1177 Vårdguidens hemsida. Andelen sökningar är så stor att Folkhälsomyndigheten bedömer att årets säsong är i gång och att antalet smittade kommer öka under de närmaste veckorna.

– Det finns ett tröskelvärde som är baserat på tidigare säsongers start och det har vi nu passerat. Då kan man säga att spridningen troligtvis är i gång, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Plötsligt insjuknande

Vinterkräksjukan är den vanligaste magsjukdomen i Sverige och härjar vanligtvis mellan november och april, med februari som topp. De senaste säsongerna har det rapporterats cirka 4 500 fall per år.

– Men det är bara toppen av ett isberg. Den här sjukdomen är inte anmälningspliktig, så vi vet inte hur många som faktiskt infekteras. De allra flesta behöver som tur är inte söka sjukvård, säger Elsie Ydring.

Sjukdomen karaktäriseras av ett plötsligt insjuknande. Vanliga symptom är kräkningar, diarréer, feber och huvudvärk.

Handsprit inte tillräckligt

De senaste fem säsongerna har varit relativt milda. Folkhälsomyndigheten följer övervakningen av viruset som bedrivs vid deras engelska motsvarighet, Public Health England, där man diagnosticerar vilka stammar som cirkulerar för tillfället.

– Det är lite för tidigt att säga hur det blir i år. Men de åren som det har varit monstersäsonger så har man sett nya varianter på viruset cirkulera.

Så undviker du att bli sjuk

Bra handhygien är a och o under sjukdomssäsongen. De flesta typer av handsprit har inte tillräcklig effekt mot viruset, men kan fungera som ett komplement mot andra bakterier.

– Det finns egentligen inga mediciner eller vaccin mot det här, utan det är god handhygien som gäller. Tvätta med tvål och vatten, torka med pappershanddukar och undvik att komma i kontakt med människor som är sjuka, säger Elsie Ydring.

ANNONS

Barn särskilt utsatta

Barn och äldre personer är särskilt utsatta då de generellt sett är känsligare för att bli uttorkade. På Odenskolan, som har förskoleklasser och elever upp till årskurs fem, arbetar man för att förebygga ett utbrott i vinter.

– Vi är noga med att eleverna alltid tvättar händerna, både innan de äter och efter toabesök, säger skolans rektor Sofia Tunell.

Odenskolan har inte drabbats av några större utbrott under de senaste åren, men Sofia Tunell berättar att man är ytterligare lite noggranna när en elev insjuknar.

– Då brukar vi använda handsprit. Nu vet jag att det inte hjälper just mot det, men vi använder det som komplement. Sen är det just att tvätta händerna med tvål och vatten.

Ett barn som drabbas av vinterkräksjukan bör vara hemma två dygn efter sista kräkningen, berättar Sofia Tunell.

Fakta

Så gör du om du blir sjuk

  1. Stanna hemma. Folkhälsomyndigheten har ingen nationell rekommendation för hur länge man ska vara hemma, men en vuxen bör inte återvända till jobbet innan 24 timmar efter den sista kräkningen. Känn efter och ta det säkra före det osäkra.
  2. Praktisera god handhygien. Tvätta med tvål och vatten. Om det är möjligt: Använd en annan toalett än övriga i hushållet.
  3. Ät, men undvik att hantera mat som andra ska äta.
  4. Fyll på med vätska. Drick lite men ofta. Vätskeersättning är bra om du kräkts mycket eller har kraftiga diarréer.
  5. Isolera dig så gott det går. Undvik att besöka sjukhus och andra vårdinrättningar, för att på så sätt inte smitta personal eller andra som redan är sjuka.
  6. Ring 1177 Vårdguiden om du behöver råd.
Källa: Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.