Vintern från sin bästa sida

Botkyrkas och Salems vinterskruder tycks ha varit något alldeles extra i år. Mängder av Mitt i-läsare har skickat in bilder av sina favoritplatser i isande vacker kyla.

Här har vi valt ut några av pärlorna.

Slask, ishalka och minusgrader. Men också kristallklara, bitande kalla dagar. Säga vad man vill om vintern, men fotogenique är den – och många läsare har förevigat den. Redaktionen har gladeligen bombarderats av frostiga landskap, spegelblanka sjöar och snöklädda träd.

Inga-lill von Zedtwitz-Liebenstein har fångat en gnistrande januaridag vid Segersjön, som hon gärna varvar på promenaderna med sin dvärgschnauzer.

– Det är min absoluta favoritplats. Solen ligger alltid på vid strandkanten och det är så vackert, säger hon.

Kameran åker ofta med när de är ute och går.

– Ja, det är min stora hobby. Jag har ett nytt objektiv nu som jag brukar testa lite. Med hjälp av det och det fina ljuset kunde jag få till det där suddiga i bakgrunden och skärpan på frosten, säger hon.

Att det finns gott om proffsiga hobby­fotografer i Botkyrka och Salem är det inget snack om. Rönningebon Anders Isaksson har bidragit med flera små konstverk i form av snökristaller och issprickor som han hittat på sina turer på Lupinängen. Anders har fotograferat sedan han var grabb. I dag är han pensionär med gott om tid att flanera och fotografera i Rönningetrakten.

– Jag är glad amatör och tar kort på det jag ser helt enkelt, säger han.

Av bildskörden att döma är fåglar ett favoritmotiv hos Mitt i:s läsare, det gäller även för Anders Isaksson. Sidensvansen som här nedanför ses luncha på ett äpple ingår i en fågelsamling som Anders färdigställer till sitt barnbarn. Nytta och nöje, med andra ord.

– Med hjälp av bilder kan man ju lära sig massor om fåglar, menar Anders Isaksson. n