Vintern gick hårt åt söderorts gator

Vinterns stora temperaturväxlingar har satt spår i söderorts gator.

Potthål och sprickor har dykt upp ovanligt tidigt i år, och klagomålen strömmar in.

– Stockholm är väggroparnas mecka, säger Kärrtorpsbon Börje Hård.

Börje Hård hoppar in i bilen utanför bostaden på Lågskärsvägen i Kärrtorp. Han har reagerat över potthålen i gatorna.

– Det är jävligt mycket gropar i vägarna. Jag tycker att det är värre i år än vanligt, säger han.

Utanför Konsum i Kärrtorp möter vi Robert Ulvede.

– Jag tänkte faktiskt precis på det när jag körde från Farsta. Där var det rejäla hål, säger han.

Den här vintern har tärt hårt på söderorts vägar. Orsaken är de stora temperaturskillnaderna. Minusgrader har varvats med temperaturer strax över nollan.

– Att det är rejäla potthål går inte att sticka under stol med. Sedan har det även varit iskanter vid vägarna under en längre tid som spränger oerhört hårt, säger Lena De Wall, gatuingenjör vid trafikkontoret.

Om vatten kommer ner i asfaltsbetongen och fryser till is expanderar den och stenbitar i vägen riskerar att lossna. Ett litet hål växer sig snabbt större och kan inom kort utgöra en trafikfara.

För den som drabbas kan det bli dyrt. Chanserna att få ut ersättning från väghållaren är små.

– Bevisbördan ligger på dig. Chanserna ökar om väghållaren känt till problemet och inte informerat trafikanterna på ett rimligt sätt, säger Mikael Högskoog, pressansvarig vid Motormännens riksförbund.

Den tidiga våren gör att klagomålen redan har strömmat in till trafikkontoret. Från den 1 januari till den 5 mars i år fick trafikkontoret ta emot 262 anmälningar från allmänheten om hål i vägarna i söderort, jämfört med 124 anmälningar under samma period förra året.

– Vi har fullt upp för tillfället och försöker att åtgärda alla skador så snabbt vi kan, säger Lena De Wall som menar att skadorna inte är större än andra år men att de har upptäckts tidigare.

När det kommer in en anmälan till trafikkontoret skickas den direkt till entreprenören som därefter inspekterar och bedömer om potthålet utgör en fara.

– Är potthålet akut och farligt lagar entreprenören det direkt, annars har de fjorton dagar på sig på små vägar och tre dagar på större vägar, säger Lena De Wall.

Kärrtorpsbon Börje Hård är har reagerat på de många groparna och sprickorna i vägarna. I år är det värre än vanligt, är hans iakttagelse.