Vintern svår för cykelpendlare

Anders Lindqvist tycker att snöröjningen funkat bättre i andra kommuner.
Anders Lindqvist tycker att snöröjningen funkat bättre i andra kommuner.
Är du trött på bilköer?

Gör som Anders Lindqvist och använd pedalkraft.

Nu ska han och andra cykelpendlare kunna ta sig fram lättare, lovar Täby kommun.

Våren är så gott som kommen och cykelsäsongen kan börja. Men visst vore det bra om det gick att hoppa upp i sadeln året om. Det anser i alla fall branschorganisationen Svensk Cykling som nu riktar en ordentlig känga mot hur Täby kommun underhåller cykelbanorna på vintern.

I en undersökning som presenterades förra veckan hävdar organisationen att Täby ”sviker vintercyklisterna”.

Kommunen är en av åtta som ­pekas ut särskilt. Detta eftersom cykelbanorna här är helt eller ­delvis obrukbara efter snöfall, enligt Svensk Cyklings ordförande Klas Elm.

– Det är bedrövligt. Att låta framkomligheten begränsas för cyklister rimmar illa med de uttalade ambitionerna i Sverige att öka cyklandet, säger han.

Men nu ska det bli bättring. Daniel Wemmergård (C) är ordför­ande i stadsbyggnadsnämndens driftutskott.

Han berättar att Täby kommun håller på att ta fram en plan för att förbättra cykelnätet.

– Vi ska se över vilka åtgärder som behövs. Det kan handla om skyltning eller att flytta eller lägga till leder till nätet.

Han vill dock inte kännas vid Svensk Cyklings kritik mot snöröjningen.

– Jag tycker det är märkligt. Faller det mer än 4 centimeter snö på cykelvägar så tar vi bort det inom tolv timmar, säger han.

Enligt Svensk Cykling tar ungefär 150 000 stockholmare hojen till jobbet dagligen. En av dem är sedan ett halvår Anders Lindqvist från centrala Täby. Han fick nog av bilköer.

Nu sätter han sig bakom styret strax efter klockan fem varje morgon. En knapp timme senare stämplar han in på jobbet i Solna.

– Det är ett väldigt bra sätt att pendla. Jag får motion och kan på så sätt vara med fru och barn på kvällarna i stället för på gymmet, säger Anders Lindqvist.

Han håller med om kritiken som riktats mot framkomligheten under vintern.

– På en del sträckor har det varit svårt att komma fram här i Täby och jag har fått ta omvägar. Skillnaden är stor om man jämför både med Danderyd och Solna där det funkar perfekt.