ANNONS

Vinterns inbrottsvåg har stannat av rejält

I vintras svepte en inbrottsvåg över ­Järfälla och Upplands-Bro.

Men den senaste månaden tycks tjuvarna ha dragit vidare.
ANNONS

Järfälla är ofta utsatt när det gäller inbrott. Men i vinter har det varit extra många. När det var som värst anmäldes i genomsnitt mer än ett inbrott eller försök till inbrott i villa eller lägenhet varje dag.

Men så i februari började brottsligheten avta och nu i mars har det bara varit några enstaka försök samt sju fullbordade inbrott.

I Upplands-Bro ses ett liknande trendbrott. I januari anmäldes elva inbrott och inbrottsförsök i bostäder. I februari rapporterades enbart fem fall och fram till den 20 mars hade tre anmälningar kommit in till polisen.

– Det går i vågor. Det brukar vara en topp under den mörka tiden, nu när det blir ljusare så är det mer folk ute och inbrottstjuvarna undgår inte lika lätt att bli sedda. Någon bättre förklaring till nergången har vi inte nu, säger Lennart Segerqvist, förundersökningsledare för bostadsinbrott.

I november greps en man som kunde kopplas till ett tiotal inbrott varav sex i Järfälla. Han dömdes nyligen till tre och ett halvt års fängelse för bland annat grov stöld och grov misshandel, vilket han förra veckan överklagade till hovrätten.

Men sedan gripandet har polisen inte lyckats spåra några fler inbrottstjuvar som skulle kunna förklara den kraftiga nergången.

– Många inbrott har säkert begåtts av stöldligor från utlandet som nu dragit vidare men det är inga vi lyckats gripa.

För ett år sedan bildade Norrortspolisen en särskild utredningsgrupp för bostadsinbrott.

Sex tekniker arbetar med att undersöka varje bostad som haft inbrott och två till tre utredare samt två godsspanare arbetar för att lösa brotten. Hittills kan man se att satsningen gett resultat.

ANNONS

Under 2014 lyckades man redovisa 40 ärenden till åklagare. Jämfört med 25 året före.

– Det är ett stort pussel att lägga. Men tack vare den här lilla gruppen så har vi lyckas höja vår uppklarningsprocent här, säger Lennart Segerqvist.

Fakta

Ett fåtal inbrott hittills i mars

I oktober och november polisanmäldes 17 respektive 14 fullbordade inbrott och inbrottsförsök i Upplands-Bro. I december var det lugnare med 6 fall, sedan ökade det igen med 11 anmälningar i januari.

I februari fick polisen in fem anmälningar och fram till den 20 mars hade enbart 3 rapporterats.

Sett till i år är Kungsängen hårdast drabbat med 9 inbrott, följt av Bro med 6 och Brunna med 3.

En tredjedel av årets anmälningar handlar om inbrottsförsök, i resten av fallen har tjuvarna lyckats fullborda inbrottet.