ANNONS

Vinterns inbrottsvåg i Järfälla har ebbat ut

I vintras drabbades i genomsnitt en bostad varje dag av inbrott i Järfälla.

Men den senaste månaden har antalet gått ner till en handfull.
ANNONS

Järfälla är ofta utsatt när det gäller inbrott. Men i vinter har det varit extra många. Det började redan i november. När det var som värst skedde i genomsnitt mer än ett inbrott eller försök till inbrott i villa eller ­lägenhet varje dag.

Men så i februari började brottsligheten avta och nu i mars har det bara varit tre försök samt fyra fullbordade inbrott.

– Det går i vågor. Det brukar vara en topp under den mörka tiden, nu när det blir ljusare så är det mer folk ute och inbrottstjuvarna undgår inte lika lätt att bli sedda. Någon bättre förklaring till nergången har vi inte nu, säger Lennart Segerqvist, förundersökningsledare för bostadsinbrott.

I november greps en man som kunde kopplas till ett tiotal inbrott varav sex i Järfälla. Han dömdes nyligen till tre och ett halvt års fängelse för bland annat grov stöld och grov misshandel, vilket han förra veckan överklagade till hovrätten.

Men sedan gripandet i november har polisen inte lyckats spåra några fler inbrottstjuvar som skulle kunna förklara den kraftiga nergången i Järfälla.

– Många inbrott har säkert begåtts av stöldligor från utlandet som nu dragit vidare men det är inga vi lyckats gripa, säger Lennart Segerqvist.

För ett år sedan bildade Norrortspolisen en särskild utredningsgrupp för bostadsinbrott.

Sex tekniker arbetar med att undersöka varje bostad som haft inbrott och två till tre utredare samt två godsspanare arbetar för att lösa brotten. Hittills kan man se att satsningen gett resultat.

Under 2014 lyckades man redovisa 40 ärenden till åklagare. Jämfört med 25 året före.

ANNONS

– Det är ett stort pussel att lägga. Men tack vare den här lilla gruppen så har vi lyckas höja vår uppklarningsprocent här, säger Lennart Segerqvist.

Fakta

Få inbrott i mars

I slutet av 2014 och början av det här året pågick en inbrottsvåg i kommunen. Totalt inkom 101 polisanmälningar om fullbordade inbrott och inbrottsförsök i bostäder, 42 i november, 30 i december och 29 i januari.

Sedan vände det. I februari rapporterades 12 fall och fram till den 20 mars hade polisen fått in 7 anmälningar.

I 80 procent av årets fall har tjuvarna lyckats fullborda inbrotten, resten handlar om försök.