ANNONS

Vintersäsongen äntligen i gång

Arkivfoto (Claes Theander och Tomas Theander är några som är ute och åker i spåren i Rudan.)
Claes Thender och Tomas Theander är några som är ute och åker i spåren i Rudan just nu.
Claes Thender och Tomas Theander.
Claes Thender och Tomas Theander.
Rysskyla, snöflingor, skidspår och isbana – nu rusar folk till Rudans friluftsområde.

Mitt i Haninge var på plats och träffade skidåkare i förra veckan.

– Det känns som mer kuperade och backiga spår i år, det blir roligare åkning, säger Claes Theander från Södermalm som åker ihop med brorsan Tomas.
ANNONS

Efter ett milt slut på 2015 slog Kung Bore till med full kraft runt nyår och 2016 har börjat bitande kallt. Det gör det också gynnsamt för konstsnön, vilket märks inte minst i skidspåren i Rudans friluftsområde, där både unga, motionärer och vasalöpare just nu kör varv på varv.

Claes Theander och hans bror Tomas är några av dem. De har åkt Vasaloppet en mängd gånger och Claes har tillhört elitgruppen.

– Jag har blivit 139:a som bäst och ska åka nu igen. Rudan är suveränt, det finns ju inte så många andra ställen i Stockholm med konstsnö, säger Claes.

Den första delen av skidslingan på 500 meter anlades i jul, och byggdes i tisdags på till 1,4 kilometer. Det finns förhoppningar om att förlänga den ytterligare, menar man på IK Jordbänningarna som står för snötillverkningen.

Dessutom har den lilla skridskoplanen gjorts i ordning på sjön och vattenspolats.

– Snön har frusit fast i isen när det varit blött och den är lite skrovlig. Men vi försöker ploga upp den så gott vi kan, säger Kenneth Lindgren, chef vid friluftsområdet.

Även rundbanan för skridskoåkare har börjat anläggas, men det var fortfarande för tunn is för att den skulle anses helt klar i förra veckan.

Kenneth Lindgren menar att Rudanområdet blir extra viktigt när det är bra vintersäsong. De 60 kronor som en dags skidåkning kostar åkaren avskräcker inte.

– Det är full rulle i skidslingan. Folk betalar glatt för att åka här hemma i stället för att behöva lägga pengar på att åka i väg och åka skidor, det blir ju ofta en hel del pengar.

ANNONS

Prognoserna talar om hyfsat stabilt vinterväder just nu, men Kenneth Lindgren vill inte lova att isen blir så mycket bättre.

– Jag vågar inte säga hur det blir. Det vet bara vår herre däruppe, höll jag på att säga. Ena dagen får vi snö, nästa dag något helt annat. Man vågar inte säga något.

För de pulkasugna finns det även i år en belyst backe på Rudan, även om det hittills är lite för lite snö för att den ska anses perfekt.

Fakta

Här kan du också åka skidor eller pulka

Haninge har som mål att alla spår i kommunen ska vara spårade för längdskidåkning när det finns tillräckligt med snö.

Skidspåren har olika längd. Förutom skidslingan vid Rudan finns elljusspåren i Västerhaninge (Nytorps ängar/Hanveden), Vendelsö (skogsområdet nedanför Haga/Lyckebyskolan), Tungelsta (Lillgården) samt i Jordbro redo för åkning.

Förutom den belysta pulkabacken vid Rudan, så finns det fler ställen att åka pulka på. Pulkabacken vid Åbylund i Västerhaninge, ”Krokiga Näsan”, är även den belyst. Dessutom finns det en backe i Eskilsgropen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.