Vinterviken börjar ta inträde till midsommarfirandet

Blommor, flaggor och dans – och kanske lite sill?
Vintervikens trädgård mäktar inte med rusningen till midsommarfirandet, därför blir det entréavgift i år.
Tusentals personer väntas fira midsommar i söderort i år. Christer Pettersson på Vintervikens trädgård tycker att trycket på de små ideella arrangörerna nu börjar bli för stort.
– Vår lilla förening har helt enkelt inte råd att arrangera detta gratis längre, säger han.

Om mindre än en månad är det midsommar. Flera arrangörer som Mitt i Söderort pratat med i år och förra året beskriver hur besöksantalet på de lokala firandena stiger för varje år.

I Vintervikens trädgård firar de som vanligt midsommar på den stora ängen framför scenen. Men Christer Pettersson från Vintervikens trädgård tycker att trycket på de lokala små arrangörerna blir för stort när Stockholms stad inte har några egna firanden.

– Kommunen har totalt abdikerat från sin roll. Våra ideella krafter mäktar inte med när det kommer så mycket folk, säger han.

Här kan du fira midsommar i söderort

Midsommarfirandet sliter på trädgården

Så från och med i år börjar de ta betalt av dem som vill vara med och fira.

– Vi måste börja ta inträde för att täcka de kostnader som midsommar medför för oss. På midsommar det blir sådant slitage. Det är för få ställen för midsommarfirande, så det blir sådant tryck på oss, säger han.

Sill, picknick och dans – här kan du fira midsommar i söderort

Medlemmar i föreningen får fortfarande fira gratis och Christer Pettersson hoppas att fler vill vara med och stödja föreningen.

–  Det blir en symbolisk summa på 80 kronor för vuxna. Är man medlem i föreningen går man in gratis. Intäkterna kommer att gå till att betala musikerna samt underhåll av trädgården. Vi hoppas att fler väljer att bli stödmedlemmar i framtiden, så kanske vi kan slopa entréavgiften igen.