ANNONS

Roger om 80-talet, vinyler och lugnet i bilen

Roger Rönning om livet i Täby och lugnet på landet.
Roger Rönning om livet i Täby och lugnet på landet.
Roger Rönning blev en av Sveriges första blue eyed soul-artister. Nu firar han nästan 40 år som artist med en ny platta.
– De som har tjuvlyssnat på plattan säger att det är det bästa jag gjort, säger Roger Rönning från Täby.
ANNONS

Tiden bara går. Så sjöng Roger Rönning 1978, och tiden har sannerligen haft sin gilla gång. Efter 40 år i branschen blickar han tillbaka på en gedigen katalog av låtar och album, och nu är det dags för den nya plattan ”Vår inre kompass”.

– Det är ett tidsdokument och handlar mycket om var jag befinner mig i livet just nu. De som har tjuvlyssnat på plattan säger att det är det bästa jag gjort, säger Roger Rönning från Täby.

Valde familjen framför turnén

Låtarna handlar om människor i hans närhet, kärlek och relationer och missförstånden som uppstår där emellan. Texterna på den nya plattan lyfter det positiva i livet, vilket inte alltid varit fallet i hans tidiga låtar.

– Musiken präglades i början av min karriär av en slags längtan och en känsla av övergivenhet. Jag hade en ganska strulig uppväxt, men det kan man inte älta hela livet utan det har jag lämnat bakom mig.

Roger Rönning från när det begav sig. Foto: Johan Vipper

Efter fyra snabba skivsläpp och intensivt turnerande med bland andra Mikael Rickfors och Py Bäckman fick han barn i början av 1980-talet. I samma veva flyttade han till Täby och det nya familjelivet tvingade honom att göra ett val.

– Jag ville vara en närvarande pappa och slutade därför med mitt intensiva turnerande. Vi flyttade till hit eftersom min fru är uppvuxen i Täby, och nu har jag bott här i 32 år. Så jag känner mig nog som en riktig Täbybo.

Släpper nytt – på vinyl

Den nya plattan släpps på Spotify, men även på vinyl. Och det handlar inte om någon nostalgi – vinyltrenden växer och flera stora artister släpper sina nya plattor i det gamla formatet.

– På vinyl får musiken också ta större plats. Lyssnar man på nätet blir det ofta någon låt här och där, men det går inte att göra när man lyssnar på vinylplattor.

För Roger Rönning är det just musiken som får ta plats i hans liv – framförallt i bilen.

– Jag lyssnar oftast på musik i bilen, där kan jag dra på hur högt jag vill. Inspirationen får jag ofta ute på landstället i norra Roslagen dit vi åker ofta. Det är nära till havet, och i tystnaden får tankarna ett lugnare flöde.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.