”Vinylskivor är mindfulness”

Plats för vinylromantiker. I butiken finns mest jazz, men det finns även annat, som rap, pop, progg och klassiskt till exempel. Mats Örnbrand visar upp två rariteter från vinylsamlingen.
Plats för vinylromantiker. I butiken finns mest jazz, men det finns även annat, som rap, pop, progg och klassiskt till exempel. Mats Örnbrand visar upp två rariteter från vinylsamlingen.
Vinylromantiker behöver inte längre åka in till stan för att bli nostalgiska.

I den nyöppnade skivbutiken i Bromma vill Mats Örnbrand ge folk en chans att vila en stund i sitt intresse.

– Musik är bra för oss. Som terapi för själen. Vinylskivor är som mindfullness, säger han.

Jazziga toner av Miles Davis strömmar ut från butikslokalen på Bävervägen i Abrahamsberg. Där inne står Mats Örnbrand bakom disken och sorterar lite bland några LP-skivor, som just kommit in.

För tre månader sedan öppnade han Brommas nya vinylskivbutik, Bromma Records, efter att ha letat lokal i två år.

Mats, som själv bor i Enskede, berättar att han är uppriktigt förvånad över det fina välkomnande han har fått av Brommaborna.

– Från dag ett så har det kommit in gamla Brommabor som minns hur de köpte sina första vinyler på 50–60-talet här i Abrahamsberg, i en butik som fanns lite längre ner mot tunnelbanan.

Tidigare köpte och sålde han vinylskivor på nätet. Nu har han butiken ihop med sin bror. Den är inredd med ett teakbord i mitten och med stolar runtomkring, där man kan slå sig ner och lyssna på musiken en stund. Kakor och en skål med ­godis står på bordet.

– Skulle vara schysst om man kunde börja servera kaffe här, säger Mats, som ibland bjuder kunderna på en kopp.

För honom är det ett äventyr att öppna butik. Tidigare jobbade han som takplåtsmålare.

– Slitsamt som tusan. Det här är rena drömmen för mig.

Innan han hittade lokalen drev han butik på internet. Men att möta kunderna på riktigt är oslagbart tycker Mats, som gillar att både unga och gamla är nyfikna på vinyl.

– Jag vill kunna hjälpa den där vilsna 16-åringen att hitta en röd tråd i tillvaron via musiken. Här får man vila i sitt intresse, som en terapi för själen. Att lyssna på vinyl är mindfulness. Lyssnar jag på ­datorn är jag mer rastlös och byter låtar hela tiden, säger han.

Vinylintresset föddes i Rinkeby, där Mats växte upp, när han hade en rapgrupp tillsammans med bland annat artisten Rigo i mitten av 1980-talet.

– Då började jag samla vinylskivor, som vi använde till nya låtar.

Han tror på en revival av vinylskivor, att folk vill ha något genuint och vill ta sig tid att lyssna.

– Bara de senaste halvåret har fyra nya vinylbutiker öppnats i Stockholm, som är vinyltätast i Europa. Jag märker att det inte bara är samlare som kommer in. En dag kom en kvinna in och köpte en vinylspelare som jag hade. En dag senare kom hon in och köpte två rockplattor – sådant blir man glad av.