Visa könet vid bad var inte brottsligt

En 15-åring visade könet framför två minderåriga flickor från Skärholmen. En 65-åring satt med nerdragna byxor och onanerade. Ingen av händelserna var brottsliga, enligt tingsrätten.

De båda flickorna från Skärholmen, 12 och 13 år gamla, var och badade vid sjön Trekanten. När de stod och pratade med några pojkar kom en 15-åring springande och kastade sina kalsonger mot flickorna. Han var naken och stod bara några meter ifrån dem.

Flickorna tog illa vid sig och en polisanmälan gjordes mot 15-åringen. Han åtalades senare för sexuellt ofredande.

Nu har Södertörns tingsrätt meddelat sin dom. 15-åringen friades. Han uppgav själv under rättegången att han drog av sig kalsongerna mest för att få sina kompisar att skratta. Tingsrätten köpte den förklaringen. I domen står att blottningen inte hade sådan sexuell prägel att den kan anses straffbar.

Åklagaren Lisa Collste är missnöjd och funderar på att överklaga.

– Jag håller inte med tingsrätten. Han kastade kalsongerna i riktning mot flickorna och de såg hans könsorgan. Jag tycker också det borde påverka bedömningen att de här flickorna är så pass unga. De tyckte det var obehagligt, säger hon.

Tingsrätten var heller inte enig i sin bedömning. Två av ledamöterna ville döma för ofredande.

I ytterligare en dom friades nyligen en 65-årig man som åtalats för sexuellt ofredande efter att ha onanerat på Hökarängsbadet tidigare i sommar. Tingsrätten motiverade sin dom med att onanin inte var riktad mot någon specifik person på badet.

Åklagaren Olof Vrethammar tänker inte överklaga.

– Ett krav för att det ska vara straffbart är att ofredandet riktar sig mot en eller flera personer. Tingsrätten har bedömt att det inte var så i det här fallet. Jag tycker den bedömningen är rimlig, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Så det är okej att onanera om man inte är för tydlig med vem man riktar sig mot?

– Rätten har gjort en bedömning i det här enskilda fallet. Därmed kan man inte dra slutsatsen att det är okej att onanera på en badplats.

Han säger att händelsen möjligen skulle kunna bedömas som förargelseväckande beteende.

– Men det var en annan åklagare som väckte åtal och han valde att inte åtala för det.