ANNONS

”Inte visat ledarskap och ansvarstagande”

Cecilia Brinck (t.v) kräver skarpare åtgärder för att lösa sopkrisen.
Cecilia Brinck (t.v) kräver skarpare åtgärder för att lösa sopkrisen.
Sopkaoset fortsätter och frågan är nu också en del av den politiska debatten. Moderaterna kräver en tydligare åtgärdsplan från majoriteten.
– Jag blir lite förvånad. Vi har redovisat åtgärderna flera gånger, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).
ANNONS

Som Mitt i har berättat i veckan har sophanteringen havererat på flera håll i staden sedan nya entreprenörer tog över sophämtningen 1 oktober.

Moderaterna kräver nu en akut åtgärdsplan för att undvika växande sopberg och råttinvasion. Bland annat vill man att mer resurser tillförs om inte situationen förbättras.

– De åtgärder som satts in än så länge är otillräckliga och nu förvärras läget drastiskt. Det är inte att visa ledarskap och ansvarstagande, säger oppositionsborgarrådet Cecilila Brinck (M).

Krisplan aktiverad

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) är förvånad över Moderaternas skarpa formuleringar.

– Vi har sedan i somras en krisgrupp aktiverad och vi har redovisat åtgärderna flera gånger. Vi har förstärkt med containrar, entreprenören kör tvåskift, vi har extra sopbilar och förstärkt kundtjänst som tar emot reklamationer.

Katarina Luhr menar också att åtgärderna ger effekt.

– Vi har halverat klagomålen på en vecka. Vi räknar med att situationen ska vara löst inom några veckor. Jag förstår att det kan känns som lång tid för de som har överfulla soprum men läget förbättras stadigt.

ANNONS

Borde ni inte varit bättre förberedda för att undvika det här kaoset från början?

– Det kan man tycka men vi hade inskrivet i avtalen att nycklarna skulle överlämnas tydligt uppmärkta och i samma skick som de lämnat ut. Så har det inte blivit. Tidigare entreprenörer har heller inte uppdaterat dokumentationen om var soprummen ligger, säger Katarina Luhr.

ANNONS