ANNONS

Visättra torg får egen rutschkana

50 miljoner kronor satsas på den

offentliga miljön

i Flemingsberg.

Visättra torg som ingår i satsningen ska nu bli en mer människovänlig plats.
ANNONS

Begrepp som ”urban interventions, social lightning och community gardening” nämndes 2011 när Huddinge kommun presenterade planerna på hur den offentliga miljön skulle rustas upp.

Huvuddragen i planerna är att göra utomhusmiljön mer levande och trevligare att vistas i. Ett av projekten som ingår i upprustningen är omgörningen av Visättra torg.

Arkitekter har planerat utifrån idén att området där trafikrondellen i dag finns ska bli mer socialt.

– Det blir ett helt nytt torg. Det har tidigare varit en trafikplats men nu blir det mer av en knutpunkt för människor i alla åldrar, säger Anna Gustafsson, landskapsarkitekt på konsult-bolaget Sweco som anlitats av kommunen.

Utanför rondellen blir det tre ”hörn” som får ett helt nytt utseende.

Färgglada perennplant-eringar, terrass, trappor, designade sittplatser på betongplattor med band av glänsande skiffersten är några av nyheterna.

Även de yngre kommer att få sig en överraskning.

– Man ska kunna vistas där och ta det lugnt och kanske sitta ned en stund. Det blir nya blomplanteringar och lite informella lekplatser, i ett av de fyra hörnen ska det byggas en jättelång rutschkana, säger Anna Gustafsson.

51 miljoner kronor kommer upprustningen av den offentliga miljön totalt att kosta i Flemingsberg. Bland de först prioriterade är Visättra torg, delar av Grantorp och gång- och cykelvägen från Flemingsbergs station till Visättravägen förbi tingsrätten.

ANNONS

Enligt kommunalrådet Tomas Hansson (KD), som har hand om bland annat samhällsbyggnadsfrågor, har moroten varit på den regionala nivån.

– Det är väldigt angeläget att skapa ett bra intryck i Flemingsbergsområdet. Den är utvald som en regional stadskärna, då måste vi kunna matcha det lokalt och skapa attraktiva områden, säger han.

Visättra torg väntas bli klart under början av 2013.

Fakta

Fler områden

I programmet för upprustning ingår Grantorp, Flemingsbergsdalen, Visättra, Huddinge sjukhus och Björnkulla.

Syftet är att skapa ”en enhetlig och estetiskt tilltalande miljö, främja tryggheten och marknadsföra kommundelen” när Flemingsberg blir en regional stadskärna.

Källa: Huddinge kommun