ANNONS

Visättrapoet tog hem SM

Sabrina Ibenjellal blev nyligen svensk mästare i poetry slam.
Sabrina Ibenjellal blev nyligen svensk mästare i poetry slam.
Visättrabon Sabrina Ibenjellal sätter ord på en av de allra svåraste känslorna – utanförskap. Poesin blev vägen ut ur tystnaden.

Nyligen utsedd till en av landets vassaste pennor, blickar hon nu framåt.
ANNONS

Lilla Visättra har fött fram betydande delar av den svenska hiphop-eliten och framgångsrika personer inom kultur och idrott, bland andra Mohammed Ryback, Herdem Alacabek och Baris Kayhan.

Senaste stjärnskottet är spoken word-poeten Sabrina Ibenjellal.

Men att stå framför en publik har inte alltid varit en självklarhet för henne.

Allt började hemma i flickrummet där Sabrina Ibenjellal satt och skrev små dikter om tonårs­problem och utanförskap.

– Poesin har alltid varit min så kallade safe zone där jag har kunnat ventilera känslor och tankar. Det blev vägen ut ur tystnaden, säger hon.

Och på den vägen var det. Fram tills Visättrabon Robin Safar kammade hem en tredjeplats i svenska mästerskapen i boxning.

– Jag ville också bli svensk mästare och det fanns ingen annan utväg än att ställa sig på scenen och vädra sina tankar och känslor.

I likhet med hennes stora förebild, den somalisk-brittiska poeten Warsan Shire, tummar hon aldrig på sanningen. Det kan ibland få oanade konsekvenser. Under svenska mästerskapen i poetry slam kom besökare fram till Sabrina för att de kände sig påhoppade av hennes texter.

– Jag hade redan där vunnit, förstår du? Veni, vidi, vici – jag kom, jag såg, jag segrade.

ANNONS

Tillsammans med purfärska Stockholms Förenade Förorter kammade hon nyligen hem svenska mästerskapen i poetry slam.

– Det kändes oerhört mäktigt att vinna. Det var för alla människor som känner utanförskap. Människor kan relatera till våra historier.

Utblommade maskrosfrön yr runt i det lilla centrumet, som består av en videobutik, en tobaks­affär, en hårfrisör, en pizzeria och en livsmedelsbutik.

Varför har så många från Visättra blivit framgångsrika, tror du?

– Visättraskolan gav oss möjligheten att vara kreativa. Vi hade många bra lärare som uppmuntrade oss att vara kreativa, och att sjunga och måla på lektionerna. De pushade oss att fortsätta hålla på. Sedan har vi pushat varandra genom åren.

Nu väntar examen i affärsutveckling och en framtid som projekt­ledare inom it-branschen.

Vid sidan om kommer hon att uppträdda på olika scener runt om i landet. Starkast lyser drömmen om att en dag få ge ut sin poesi i bokform.