Visdoktorn från Mörby

Nu släpper han sitt andra album efter comebacken och I sommar åker Wille Ahnberg på turné runt hela landet.  Foto: Anna Z Ek
Nu släpper han sitt andra album efter comebacken och I sommar åker Wille Ahnberg på turné runt hela landet. Foto: Anna Z Ek
Han har tillbringat mer än fem år på läkarlinjen och 20 på olika sjukhus. Men på fritiden är Wille Ahnberg en musiker som turnerar landet runt.

Nu släpper han sitt andra soloalbum, med hjälp av Lars Winnerbäcks kompmusiker.

När vi möts på ett fik på Söder förklarar musikern Wille Ahnberg att han har en patient klockan 14.30. Om lite mer än en timme ska han alltså tillbaka till sin läkarroll på mottagningen på Östermalm.

Ofta får han frågan vilken av världarna han gillar bäst.

– Det är omöjligt att svara på. Om jag säger att jag gillar musiken bäst så tycker ju mina patienter att jag är helt oseriös. Och om jag säger att jag gillar att vara läkare mer så säger alla musiker ”men gå tillbaka dit då”. Det är två olika världar och jag berikas av bägge.

När han var ung spelade Wille Ahnberg i olika smårebelliska grupper i Danderyd. Han vänder sig mot uttrycket ”proggrupper”, och tycker att punk är en bättre titulering.

– Jag och mina bandkompisar var mer rebelliska än politiskt inriktade.

Vad gjorde ni uppror mot?

– Det kunde vara i princip vad som helst. När man är ung tror jag det är bra att vara upprorisk. Om du inte är det så är det något som är fel. Då hatade jag allt som var mitten, att vara som alla andra. Det skulle vara extremer åt något håll. Nu är jag mer inriktad på att hitta en gemensam lösning i mitten.

Wille förklarar att både läkar-världen och musikvärlden innehåller olika språk, som båda har sina egna användningsområden.

– Det vetenskapliga språket är bra på att göra det stora, obegripliga mer begripligt. Och musiken är egentligen poesi. Det språket kan återge mystik och ande till det vardagliga.

Wille Ahnberg insisterar på att det fortfarande finns något lite rebelliskt och kritiskt i hans musik, men det kan knappast hittas i själva melodierna. Hans låt ”Visst är det märkligt” låter som en av Lars Winnerbäcks mer harmoniska låtar och om man vill kan man till och med hitta spår av den hawaiianske vismusikern Jack Johnson i låtens behagliga tempo. Men låten är i själva verket en sågning av en offentlig person som Wille Ahnberg har svårt för, men inte vill avslöja namnet på.

– Han har en överlägsen attityd mot sina medmänniskor.

Låten handlar om det det paradoxala i människors lik- och olikheter. Att vi har mycket gemensamt men ändå är unika. Hittills är den en av Wille Ahnbergs mest framgångsrika låtar efter hans återkomst till musikbranschen 2010. I sommar ska han ut och turnera över hela landet. Och när han beskriver vilka som kommer till konserterna kan man återigen skåda en liten glimt av rebellen Wille Ahnberg.

– Men jag har någon bild av att det är uppkäftiga ungdomar. Men det är nog mest 60-plussare som säger att ”din musik är ju riktigt behaglig”, säger han och skrattar.

D å hatade jag allt som var mitten, att vara som alla andra . Nu är jag mer inriktad på att hitta en gemen ­ sam lösning .will ahnberg

Fakta

Bandyläkare

Namn: Wille Ahnberg.

Ålder: 49 år.

Uppväxt i: Mörbyskogen.

Bor: Sätra äng.

Yrke: Musiker och läkare.

Aktuell: Med sitt andra soloalbum, ”Ett uns nåd”.

Kuriosa: Är lagläkare åt Hammarbys bandylag.