ANNONS

Visionen: Folkfest på torget hela sommaren

Alex Hansson, Lena Kleinfeld och Jacques Forest har många idéer till sommarens torg.
Alex Hansson, Lena Kleinfeld och Jacques Forest har många idéer till sommarens torg.
– Vi ska ha sagoläsning från scenen och ställa bokhyllor på torget, säger Kristofer Gren.
– Vi ska ha sagoläsning från scenen och ställa bokhyllor på torget, säger Kristofer Gren.
Alex Hansson, Lena Kleinfeld och Jacques Forest hoppas på folkfest på Lagaplan.
Alex Hansson, Lena Kleinfeld och Jacques Forest hoppas på folkfest på Lagaplan.
En scen för musik, teater och poesiuppläsningar. Fler uteserveringar, sittplatser och planteringar.
Och disco för barn.
I sommar ska torgen i Bagarmossen sjuda av liv.
ANNONS

Många minns hur Swedenborgsgatan förra sommaren omvandlades till en sommargågata med ett levande restaurangliv. Nu har turen kommit till Bagarmossen. Under juni, juli och augusti ska Lagaplan sjuda av liv.

– Vi kommer att bygga en scen, ställa ut sittmöbler och planteringar. Sedan är det upp till lokala föreningar och näringsliv att se till att något händer, säger Hans-Olov Blom på trafikkontoret.

I tisdags hade de ett möte med företrädare för det lokala närings- och kulturlivet, bostadsbolag, stadsdelsförvaltningen och Bagarmossens kyrka där de diskuterade vad som kan göras. Och idéerna var många.

Många vill ha musik på torgen

– Musikkvällar var det många som ville ha och barndisco. Och stjärnskådning i augusti, säger Lena Kleinfeld, på Blommor for U och ordförande i Bagarmossens företagarförening.

En annan som var med på mötet var Jacques Forest på Lilla Bagis.

  Bagisallsång skulle man kunna ha. Och dans på torget, både dansband, tango och salsa, säger han.

Även om inte hans kafé ligger vid Lagaplan så vill de vara med och utvidga tanken om levande torg till att omfatta hela Bagarmossens centrum.

– Det är många musiker som brukar vara hos oss. Vi skulle kunna ha musikkvällar där de får spela i rabatten eller under markisen om det regnar. Och man kan låta Bagisbor skriva budskap på vimplar som man sedan länkar ihop de båda torgen med, säger han.

Maten ska bli en självklar del av sommarens fest

Tillsammans med restaurang Centan vill Jacques Forest också ordna olika aktiviteter och föreläsningar kring mat.

ANNONS

– Vi skulle kunna ordna en Food court ute på Lagaplan. Och kan ta hit ölbryggare som har med sig olika sorters öl som man får prova. Det är också viktigt att få med hela Bagarmossen, inte bara vissa grupper, så jag tycker man ska gå ut i skolorna och prata om det här, säger Alex Hansson på Centan.

Ett lyckat exempel tycker han är tidigare års filmvisningar.

– Då var det fullt med barn på hela torget. Drömscenariot skulle vara att man kan ha filmvisning varje vecka, säger han.

Från scenen kommer man att kunna höra sagoläsning och poesi

Även biblioteket ska delta. Bland annat genom att bygga upp fasta bokhyllor på Lagaplan där det ska ligga böcker och tidningar som man kan läsa.

Kristofer Gren, enhetschef på Bagarmossens bibliotek.

– Vi kommer att ha sagoläsning från scenen och lite pyssel för barn på torget. Sedan kan det även bli författarbesök och poesiuppläsningar från scenen. Och vi kommer att ha sommarjobbare som är läsambassadörer, säger Kristofer Gren, enhetschef på Bagarmossens bibliotek.

Eftersom Folkets hus är under renovering har de ännu inte bestämt i vilken omfattning de ska delta. Men verksamhetschefen Lena Wolmner är entusiastisk över satsningen.

– Jag tycker att de sommarparkmiljöer som staden ordnat på andra ställen har varit jättehärliga så jag är glad att de har valt Bagarmossen. Det är en fantastisk idé att de ska flytta ut det här i förorten och få folk att mötas på sin ort, säger hon.

För att allt ska gå i lås krävs dock att Bagarmossenbor och lokala föreningar går in och ser till att idéerna genomförs. Programmet kommer att spikas under våren.

Projektet i Bagarmossen är en del av Stockholms stads satsning på att levandegöra stadens offentliga rum med sommartorg och sommargågator.