ANNONS

Inte samma rusch på visningshelgerna – kunder söks upp

Visningshelger, Annika Hansen, bostadsmarknad, bostad
Annika Hansén fick samtal från mäklare som undrade om hon tänkt sälja sin lägenhet. Då hade hon precis flyttat från villan i Bromma.
De traditionella visningshelgerna tappar mark när öppna visningar och budgivningar byts mot direkta uppgörelser med en enskild köpare. För säljaren gäller det att ha tålamod.
– Hemnet har inte samma betydelse. Lägenheten läggs ut till fast pris, kanske har man en privat visning, säger Pär Gunnarsson, mäklare i Bromma.
ANNONS

Skolstart betyder att bostadsmarknaden vaknar till liv efter semesteruppehållet. Men något har hänt. Flera ledande aktörer på bostadsmarknaden vittnar om att det inte är samma rusch längre.

– Förut var det stendött på sommaren och sen var det verkligen vissa visningshelger. Men de senaste åren har utbudet minskat, säger Pär Gunnarsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Bromma.

En anledning kan vara att fler säljer sina lägenheter i direkta uppgörelser med en enskild köpare – istället för öppna visningar och budgivningar.

– Hemnet har inte samma betydelse som för fem år sen. Nu säljer vi ofta via vårt spekulantregister. Lägenheten läggs ut till fast pris, kanske har man en privat visning, säger Pär Gunnarsson.

Mäklare ringde Annika

Kanske är det förklaringen till att Annika Hansén på Kungsholmen fick telefonsamtal från två olika mäklarfirmor på samma dag som frågade om hon inte tänkt sälja sin lägenhet. Förmodligen hade de spekulanter som sökte lägenhet i området.

– Men vi tänker absolut inte sälja! Vi köpte lägenheten för bara ett år sedan och har inga planer på att flytta, säger hon.

Visningshelger, Annika Hansen, bostadsmarknad, bostad

Annika Hansen blev uppringd av två olika mäklarfirmor under samma dag – trots att hon inte skulle sälja sin lägenhet.

Mitt i träffar på henne när hon är ute och rastar hunden Fridman. Hit till Fleminggatan flyttade familjen sedan villan i Bromma sålts, och de är mycket nöjda med sina bostadsaffärer.

ANNONS

– Men man håller ju fortfarande koll på bostadsmarknaden, och jag tycker det verkar som att marknaden har blivit stabilare, säger hon.

”Måste vara mer aktiv”

Svensk fastighetsförmedling i Huddinge säljer idag betydligt fler lägenheter som aldrig lagts ut på andra sajter som Hemnet och Booli. De söker istället aktivt upp kunder.

– Innan bostadsmarknaden vände och blev trögare kunde vi förlita oss på att en bostad såldes om vi la ut den på nätet. Nu måste man vara mer aktiv som mäklare och söka upp kunder, säger Kristian Perman, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Huddinge.

Hemnet har inte samma betydelse som för fem år sen

Pär Gunnarsson, mäklare

Fastighetsbyrån i Bromma säljer 30-40 procent av villorna och 20 procent av bostadsrätter utan att annonseras ut på andra sajter. På mindre marknaderna, som Bromma, har försäljningen utan budgivning blivit allt viktigare.

– Är det få aktörer och få mäklare funkar det mycket bättre. Har man en större marknad som Vasastan är det svårt att ha stenkoll på exakt alla köpare och säljare och då blir det svårare att hitta matchningar, säger Pär Gunnarsson, Fastighetsbyrån i Bromma.

Patrik Lundberg på Mäklarhuset på Kungsholmen berättar att de har haft starka säljperioder i augusti de senaste åren. Men i år har det varit rekordutbud under maj och juni, så de räknar inte med lika många försäljningar nu under skolstarten. Även om de säljer en del på förhandsannonser är det fortfarande visningar och budgivning som dominerar för dem.

Fler bostäder ”på gång”

Varken Hemnet eller Booli har märkt av någon minskning av annonserna. Booli däremot ser en övergång till att fler annonserar om bostäder som ”på gång”.

– Man hoppas på att kunna fånga in fler spekulanter innan man lägger ut objektet skarpt. Många spekulanter tappar intresse om ett objekt ligger ute för länge, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Förhandsannonserna däremot kan ligga ute flera månader.

Visningshelger, Notar på Hantverkargatan 42. bostadsmarknad, bostad

Gott om objekt i mäklarfönstret trots att det är sommar.

Tydlig ökning i augusti

Trots att de stora visningshelgerna tappar mark syns en tydlig ökning både vad gäller säljare och köpare under augusti. Med en viktigt skillnad. Det är inte längre lika självklart att priserna drar iväg.

– Är objektet inte top notch är det bättre att gå ut när det inte finns femton liknande objekt i samma område, säger Matilda Adelborg.

Även för köparen är det viktigt att jämföra objekten och ha koll på prisbilden. Risken finns att vissa objekt drar iväg,  men här finns också möjligheten för klipp.

– Om utbudet ökar mer än spekulanterna kan vissa objekt falla mellan stolarna. Då finns möjligheten att göra en bra affär om man är påläst, säger Pär Gunnarsson.

Experterna tipsar

Tänk på detta innan du köper

Skaffa lånelöfte i tid. Även om du har lån i dag kan förutsättningarna för ett lån på en ny bostad ha ändrats i och med amorteringskravet.

Jämför priser i området för att avgöra vad som är en rimlig nivå.

Skuldsättningen i en bostadsrättsförening bör inte vara högre än 12 000 kronor per kvadratmeter. Men finns det inkomstkällor som lokaler eller garage kan den vara lite högre.

Underhållsplanen för en förening kan hinta om framtida avgiftshöjningar. Planeras några större arbeten?

Tomträtt i Stockholm kan innebära höjda avgifter. Äger föreningen sin mark eller är det tomträtt?

Granska bostaden på djupet. Var en detektiv och leta fel: känn efter om det luktar konstigt, känn på saker, testa kranar och spolknapp på toaletten osv.

Prata med styrelse och grannar i huset. Hur fungerar föreningen? Finns det konflikter? Tjafs kan innebära att mindre fokus läggs på underhåll och rättsliga tvister kan ofta stå föreningen dyrt.