Vissa saker ägg-stra viktiga på påskbordet

Förstaplatsen för ägget är ohotad på påskbordet, men därefter är det en fråga om ålder och kön.

Bland kvinnor som män, unga som gamla hamnade äggen i topp till påsk i en nyligen publicerad sifoundersökning.

Däremot är sillen, som kom på en total andraplats, en fråga om ålder. Bara 13 procent av de tillfrågade mellan 20 och 29 tyckte att sillen är viktigast, och där tyckte kvinnorna minst om den inlagda fisken. Däremot tyckte 31 procent av 65-plussarna att den är viktigast.

Tvärtom är det för påskmusten, för personer 20-29 var det en femtedel som tyckte att den är viktigast, jämfört med 4 procent i kategorin 65 och uppåt.

Dubbelt så många kvinnor som män tyckte att laxen var det viktigaste, medan män i större utsträckning vill se öl och snaps på påskbordet.

Det kan vi inte vara utan på påskbordet:

Äggen (31 procent)

Sillen (22 procent)

Påskmusten (11 procent)

Laxen (9 procent)

Köttbullarna (4 procent)

Lammet (3 procent)

Ölen (3 procent)

Prinskorven (2 procent)

Snapsen (2 procent)

Det var under mars som drygt 1 000 personer i åldern 20 till 79 år, spridda över hela Sverige, tillfrågades av Sifo, på uppdrag av Carlsberg Sverige.