Vissa vårdcentraler får mer pengar

Pengar till vårdcentraler fördelas om. Sophiahemmets husläkarmottagning ser ut att bli störst vinnare på Östermalm.
Pengar till vårdcentraler fördelas om. Sophiahemmets husläkarmottagning ser ut att bli störst vinnare på Östermalm.
Flera av Östermalms vårdcentraler får mer pengar när landstinget gör om sitt ekonomiska fördelningssystem.

Störst pengaökning blir det på Sophiahemmets husläkarmottagning.

Tidigare har landstingets pengar till vårdcentraler fördelats beroende på antalet besök på mottagningarna. Nu ska pengarna omfördelas något till vårdcentraler i områden där det finns fler patienter med större vårdbehov.

På Östermalm betyder det klirr i kassan för de flesta vårdcentraler.

– Det ger möjlighet att jobba mer med de patientgrupper som har stora behov, säger Anna Starbrink (FP), sjukvårdslandstingsråd.

Lokaltidningen Mitt i har fått ta del av en lista på hur omfördelningen på Östermalm kan se ut 2016. Och alla verksamma vårdcentraler, utom två, i stadsdelen kan få mer pengar jämfört med 2014.

Störst påslag ser Sophiahemmets husläkarmottagning att få – 880 000 mer, enligt landstingets prognos.

Peter Seger, vd för Sophiahemmet, säger till Lokaltidningen Mitt i att pengarna är välkomna eftersom man möter fler patienter med stora vårdbehov som inte passar för korta besök.

– Den nya ersättningsmodellen ger också möjlighet att i framtiden erbjuda andra former av mottagande som många gånger kan vara bättre för vissa patientgrupper. Som besök hos distriktssjuksköterska eller möjlighet till konsultation via digitala kanaler. Det ger i sin tur våra läkare mer tid för de patienter som är i störst behov av vård på plats.

Men Peter Seger menar att det är ännu viktigare att skjuta till mer pengar till primärvården snarare än att omfördela pengarna. Och han får medhåll från landstingsrådet Anna Starbrink som säger att potten till primärvården inte har justerats på åtta år.

– Jag delar den uppfattningen att vi inte kan fortsätta på det här viset. Vi har vässat och slimmat. Nu behöver vi jobba med ersättningsnivåerna och det är något vi diskuterar inför att nästa års budget ska klubbas i november. Det gör också att de siffror för hur den nya ersättningsmodellen kommer att slå kan bli inaktuella.

Fakta

Så omfördelas pengarna

Enligt landstingets prognos går följande vårdcentraler plus 2016 jämfört med 2014:

Sophiahemmets HLM. Gärdets VC. Sibyllekliniken. To Care Karlavägen. Banérgatans HLM. Lill-Jans HLM.

Följande får minus:

Stureplans HLM. Capio VC Grevgatan.

Följande är nedlagda 2015 och går därmed minus.

VC Taptogatan och Feel Good HLM på Grev Turegatan