ANNONS

Visselblåsare hyllas dubbelt upp för sitt mod

Claes Thim prisas dubbelt upp för sina fackliga insatser.
I går fick Claes Thim ta emot priset "Årets skyddsombud" och förra veckan "Årets fackliga hjältedåd".
Claes Thim prisas för sina insatser som skyddsombud.
Kästabon Claes Thim prisas dubbelt upp för sina fackliga insatser.
Claes Thim är skyddsombudet och visselblåsaren som uppmärksammade den farliga arbetsmiljön i bygget av köpcentrumet Mall of Scandinavia. Nu prisas Kästabon dubbelt upp med både "Årets fackliga hjältedåd" och "Årets skyddsombud".
ANNONS

Claes Thim, 26 år, jobbade som elektriker och skyddsombud under bygget av Mall of Scandinavia när han uppmärksammade sin arbetsgivare om den farliga arbetsmiljön. Det saknades då bland annat säkra utrymningsvägar och brandfarligt material låg framme.

Arbetsgivaren svarade med att omplacera Claes Thim till ett helt annat bygge med motiveringen att han var ”för bra” på att ställa krav på en säker arbetsmiljö.

– Jag fick höra att jag hade helt rätt i sak, men att det inte gick att driva det vidare, säger han.

Claes Thim, som är uppvuxen i Visättra och numera bor i Kästa, kontaktades så småningom av SVT:s Uppdrag granskning som gjorde ett uppmärksammat inslag.

– Först tackade jag nej med rädsla för att bli av med jobbet, men jag ändrade mig sedan. Jag kände att arbetsmiljön i Sverige bara blir sämre och sämre, och det här är något som måste lyftas fram. Jag kan se att vi har blivit bättre på att diskutera arbetsmiljö sedan dess, men det måste sippra ner på golvet också till de som arbetar där och till skyddsombuden så att de vågar stå upp. Där har vi fortfarande lång väg kvar att gå, säger han.

Nu har han prisats dubbelt upp för sin insats.

I går, tisdag, fick han ta emot utmärkelsen ”Årets skyddsombud” och i torsdags fick han utmärkelsen ”Årets fackliga hjältedåd”, två rikstäckande priser som delas ut av LO.

”Med ett outtröttligt engagemang och rättvisepatos har Claes visat att det inte finns några gränser för hur viktig den fackliga kampen är. Han tar inte bara strid för sig själv och för sina kollegor utan även för alla andra arbetares rättigheter”, löd en av motiveringarna.

– Det är såklart överväldigande att få två priser. De kommer ur en dålig grej som hände, vilket känns lite bakvänt, men jag valde att kriga på, säger han.

ANNONS

Claes Thim är fortfarande anställd på samma företag, men är just nu tjänstledig för att jobba på Elektrikerförbundet. Han är också ute runt om i landet och föreläser om arbetsmiljö för bland annat fackförbund och politiska partier.

Missa inte: I morgon torsdag är det dags för Huddinge glöder

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.