Pris till Vistaskolan för ungdomskampanj

Benjamin Lönnqvist.
Benjamin Lönnqvist.
Lova Nygren
Lova Nygren
250 elever från hela länet fick göra bilder till en kampanj om unga brottsoffer.
Lova Nygren och Benjamin Lönnqvist på Vistaskolan gjorde så bra ifrån sig att de fick pris på Tessinska palatset.
Bilderna är färglada. Men syftet är allvarligt: att informera unga brottsoffer om deras rättigheter.

De och elever från fem andra skolor i länet fick diplom, blommor och åkband på Gröna Lund av landshövding Chris Heister. De bjöds på kakor och juice och fick se sig om det vackra barockpalatset.

Att åttondeklassare fått vara med och illustrera kampanjen jagvillveta.se är ett sätt för de ansvariga myndigheterna att nå ut till just barn och unga.

– Det var bättre att låta ungdomarna själva utforma budskapet så att det uppmärksammas. Vi vuxna hade inte gjort det här lika bra, säger Chris Heister.

Lova Nygren och Benjamin Lönnqvist från Vistaskolan hade gjort varsitt av de 13 vinnande bidragen som visades för pressen i en inhyrd buss som ställts upp på Slottsbacken.

– Ogräset i min bild är en metafor för att våld när man är liten kan påverka en senare, säger Lova Nygren. Ett frö kan gro, växa och sprida sig. Så man måste ta bort det, annars sprider det sig. Blir man utsatt för våld när man är ung måste man få hjälp direkt. Om man inte pratar om det kan det bara bli större.

Benjamin Lönnqvists bild är lite lömsk. Den ser först ganska snäll ut med runda former och glada färger. Men den visar barn som blir vittnen till våld mellan vuxna.

– Jag försökte rikta mig till yngre barn, säger han. När jag var liten brukade jag titta mer om det var färg.

 

Fakta

Jagvillveta.se

På hemsidan kan barn och unga som utsatts för brott få information om vart de kan vända sig att få hjälp. Brottsoffer ska alltid få reda på sina rättigheter men det visar sig att barnen ofta glöms bort.

En annonskampanj för sajten rullar just nu och fram till den 2 juni på SL:s bussar. Illustrationerna har gjorts av åttondeklassare från sex skolor i länet. De bästa bilderna var de som, utan inbördes ordning, fick pris. 250 elever var inbjudna att delta.

Kampanjen jagvillveta.se görs på uppdrag av regeringen av länsstyrelsen och Operation Kvinnofrid. Brottsoffermyndigheten har byggt upp hemsidan tillsammans med Barnombudsmannen.

Källa: Länsstyrelsen