ANNONS

Täbybo vittnade falskt om knivdåd – dömdes

Knivskärningen inträffade i närheten vid Österåkers gymnasium i slutet av februari 2016.
Knivskärningen inträffade i närheten vid Österåkers gymnasium i slutet av februari 2016.
Förra året knivhöggs en ung man vid Österåkers gymnasium av en 17-åring. Motivet var svartsjuka. Nu har en 19-årig tidigare Åkersbergabo dömts för mened, för att han ljög om vad han visste om knivöverfallet.
ANNONS

”…han sikta mot halsen (den knivhuggne) han precis ta upp armen så armen tog hugget”, ”de va hugg inte skar” skrev 19-åringen bland annat i SMS till en kamrat.

Men inför domstolen hävdade att han inte visste något om knivskärningen i februari förra året vid Österåkers gymnasium. Vid händelsen knivhöggs en ung man, men trots att 19-åringen pekats ut som vittne till händelsen nekade han till att ens ha varit på platsen.

Nu har 19-åringen, som tidigare bott i Österåker, dömts mot sitt nekande för mened – för att han trots att han avlagt vittneseden ljög för tingsrätten. Straffet blev två månaders fängelse.

Enligt tingsrätten är 19-åringens förklaringar inte trovärdiga. I stället ansåg rätten att det är ”uteslutet att han annars kan ha haft sådan detaljkännedom”.

19-åringen har tidigare dömts för flera brott, bland annat för flera fall av misshandel och grovt vållande till kroppsskada. Så sent som i januari dömdes han för en uppmärksammad gruppmisshandel i Åkersberga. Han har nära koppling till ett av de kriminella nätverken i Österåker.

ANNONS

Fakta

Vittneseden

Innan man vittnar i domstol får man avlägga vittneseden. Den lyder så här:

”Jag (vittnets namn) lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”.

Att bryta mot detta, det vill säga att ljuga eller undanhålla fakta inför domstolen, är att begå mened vilket är ett brott.

Källa: Sveriges domstolar
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.