Vittne såg tjuven stjäla smycken

Tjuven stal flera halsband efter att ha krossat skyltfönstret till Wiesia Czapigas butik på S:t Eriksgatan. ”Jag är så arg”, säger hon.
Tjuven stal flera halsband efter att ha krossat skyltfönstret till Wiesia Czapigas butik på S:t Eriksgatan. ”Jag är så arg”, säger hon.
En 19-årig tjuv krossade skyltfönstret till Wiesia Czapigas butik och stal halsband.

– Det känns för jäkligt, säger hon.

Minst nio företag i Vasastan har på kort tid drabbats av liknande inbrott.

Strax före midnatt torsdagen den 22 november krossade en man skyltfönstret till Wiesia Czapigas kombinerade skönhetssalong och smyckesaffär på S:t Eriks­gatan.

Han sträckte in sin hand genom krosshålet och stal fler halsband till ett värde av närmare 2 000 kronor.

En person som gick på gatan blev vittne till inbrottet och smög efter den misstänkte tjuven. Vittnet kunde sedan peka ut en 19-åring som är känd av polisen. Han greps sedan i närheten av butiken.

Wiesia Czapiga och hennes sambo blev uppringda och informerade samma natt om vad som hade hänt.

– Jag blir så arg. Det känns förjäkligt. Bara att laga fönstret kostar 30 000 och jag får inte ut något på försäkringen förrän den misstänkte blivit dömd, säger Wiesia Czapiga.

I mars öppnade hon butiken, som är helt nyrenoverad. Inbrottet är en tuff motgång för henne.

– Förut kunde jag jobba jämt, men nu har jag tappat gnistan. Samtidigt är jag väldigt tacksam för att vittnet ringde polisen för annars hade tjuven säkert gått in i butiken och stulit ännu mer, säger Wiesia Czapiga.

Stölden är en i raden av så kallade smash-and-grab-kupper i Vasa­stan i höst. I samtliga fallen har tjuvarna krossat en ruta eller flera, tagit med sig stöldgodset och snabbt försvunnit därifrån.

Sammanlagt nio brott av den här typen inträffade bara i november. Luntmakargatan är värst drabbad. I mitten av förra månaden stals bland annat cirka 4 000 kronor från en secondhandbutik på gatan och tre bärbara datorer från ett utbildningsföretag.

– Utmärkande för brotten är att det ofta rör sig om samma gärningspersoner, som brukar vara födda på 1990-talet. Det finns flera uppgifter som tyder på att det är så i de här fallen också, ­säger John Rosshagen, utredare vid ­Vasastadspolisen.

Tjuvarna har även stulit kläder från en butik på Sveavägen och surfplattor från restauranger. Sakerna säljs generellt vidare inom bekantskapskretsen eller på nätet och till utlandet, enligt polisen. Tillgång och efterfrågan avgör vad man stjäl.

I Norrmalms stadsdelsområde minskade inbrotten i butiker, restauranger och på kontor med över 30 procent mellan 2009 och 2011. Nu kan det ha skett ett trendbrott. Inbrottsstölderna i kommersiella lokaler har ökat stadigt i länet under 2012. 873 inbrott gjordes under tredje kvartalet, jämfört med 703 under första.

Luisa Martorelli – småföretagare och medlem i lokala företagarnätverket Mitt Birkastan – är oroad över utvecklingen och vill se fler poliser på gatorna.

– Det skulle kännas lite tryggare för man är ju ofta ensam i butiken. Jag vill ju såklart inte ha en polisstat, men de borde synas oftare.

Men närpolischefen Lars Lehman menar att det är svårt att ta dessa tjuvar på bar gärning.

– De här brotten gör man på kanske två minuter. Vi försöker dela upp oss, men måste ofta prioritera krogtäta områden. Därför bör man skaffa larm, kanske en kamera och be grannar vara uppmärksamma och ringa 112 om de ser något.

Fakta

Företagsinbrott

Källa: Polisen