Vittnen: Polisen gjorde husrannsakan innan de gav dödsbesked

Dubbelmord i Sätra, två unga män hittades i källarlokal.
Mordet på två unga män i april ledde till stor sorg i Sätra. Ingen har än så länge gripits.
Mordet på två unga män i april skakade Sätra.
Nu uppger vänner till offrens familjer att polisen gjorde husrannsakan innan de lämnade dödsbudet till anhöriga, rapporterar P4 Stockholm.

Det var den 11 april som två unga män hittades döda i en källare i Sätra. Morden ledde till stor sorg i området.

Nu vittnar vänner till offrens familjer om att polisen gjorde en husrannsakan innan de lämnade dödsbudet, rapporterar P4 Stockholm.

När Sätrabon Lena Ölander fick nyheterna gick hon hem till en av de döda männens mamma, tillsammans med hans syster. Några ungdomar hade då berättat för mamman att sonen var död och hon mådde så dåligt att ambulans tillkallades.

Men innan ambulansen kom fram stormade det in fyra till sex poliser.

– Och jag kommer ihåg, vi ligger på hallgolvet och jag ligger bara och kramar mamman. Och polisen uttrycker sig ”Vi är inte här för mamman, vi är här för att göra husrannsakan”. Och de kliver över oss när vi låg på golvet, säger Lena Ölander till P4 Stockholm.

”Olyckligt om det uppfattas som okänsligt”

Systern och ett annat vittne bekräftar Lena Ölanders berättelse, enligt P4 Stockholm. Det dröjde nästan ett dygn innan polisen gick ut med att de identifierat de döda och underrättat anhöriga.

Polisen svarar nu på kritiken och uppger att en snabb husrannsakan är viktig för att lösa grova brott och för att ha möjlighet att säkra bevisning och gripa misstänkta.

”I samband med husrannsakan fanns sjukvårdspersonal specialiserad på att omhänderta människor i chock, som tog hand om de anhöriga. Att det tog ett dygn innan det slutgiltiga dödsbeskedet gavs berodde på att det inte får finnas någon oklarhet kring den avlidnes identitet. Självklart är det olyckligt om anhöriga som nyss nåtts av dödsbesked från andra än polisen uppfattar polisens initiala utredningsarbete som okänsligt”, skriver Anders Bryngelsson, polisens presstalesperson i ett mejl till Mitt i.

En månad efter morden är polisen fortsatt tyst om utredningen. Flera personer kallades till förhör men ingen har än så länge gripits.