ANNONS

Vittnen i förhör om branden

Tidigast den här veckan väntas svaren från polisens tekniska undersökning av M/S Gerda. Pråmens ägare säger att de är ”helt frågande” när det gäller brandorsaken.

Men de är ense om att krogen ska öppna igen till sommaren.
ANNONS

Det är veckan efter branden. Bakom ett staket som ska hålla nyfikna borta ligger resterna av krogen Gerda. Sotsvart och med inredningen nerbränd till smulor ser den spöklik ut i det vintergrå ­eftermiddagsljuset.

Paret Stefan och Elisabeth Pettersson har promenerat från Pontonjärgatan för att titta på förödelsen.

– Vi brukade alltid gå hit på sommaren. Det var skönt att sitta här med solen och vattnet, säger Stefan Pettersson.

För polisen pågår det svåra arbetet att utreda hur branden startade och om den är anlagd eller inte. Vittnen har blivit förhörda och i början av förra veckan gjordes en teknisk undersökning.

Svaren från den är inte klara.

– Det är svårt att utreda bränder eftersom bevisen oftast brinner upp, säger utredaren Christer Falck.

Som Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckans nummer inträffade branden mitt under en pågående försäljning av pråmen. Affärsmannen Sten Carlgren har redan betalat krögaren Peter Nordin för att ta över, men formellt tillträder han inte som ny ägare förrän den 1 februari. De båda kommenterar branden i ett gemensamt pressmeddelande.

”Båda parter är förfärade och mycket ledsna över branden som nu drabbat Gerda. Vi är också helt frågande över den anledning som orsakat eldsvådan”, skriver de.

Peter Nordin och Sten Carlgren menar att de med gemensamma krafter vill bygga upp krogen så att den kan öppna igen i mitten av maj.

ANNONS

Tillståndsmyndigheten, som nekade Peter Nordin alkoholtillstånd förra sommaren, vill inte spekulera kring Gerdas framtid

– Vi har inte hört något om ett ägarbyte men är det så kommer det väl in en ny ansökan om alkoholtillstånd som vi får ta ställning till då, säger Anders Häregård, chef på tillståndsenheten.