ANNONS

Vittnen kan slippa möta misstänkta

Allt fler vittnen dyker inte upp vid rättegången, många av rädsla för att möta gärningsmannen.

Men vittnen kan begära att den misstänkte lämnar salen – en möjligheten som tingsrätterna dock inte informerar om.
ANNONS

Förra veckan skrev Lokaltidningen Mitt i om att antalet rättegångar som ställs in för att vittnen uteblir mer än fördubblats de senaste fyra åren i Stockholms län.

Ossian som nyligen vittnade mot två värdetransportrånare berättade hur obehagligt han tyckte att det var att berätta medan rånarna blängde hotfullt mot honom.

Så hade det inte behövt vara. Ossian kunde begärt så kallad medhörning för de misstänkta.

– Om ett vittne inte vågar berätta fritt med en viss person kvar i salen så kan rätten besluta om medhörning, det vill säga att personen, ofta den tilltalade, visas ut ur salen och får lyssna från ett annat rum, säger Mari Heidenborg, lagman vid Solna tingsrätt.

– Det krävs inte jättemycket, men vittnet måste tala om att den är rädd. I den absoluta merparten av fallen beslutar vi om medhörning då.

Informerar ni vittnen om den möjligheten?

– Nej, det gör vi inte. När vi skickar ut kallelsen till rättegången informerar vi om att man kan få kontakt med vittnesstödjare. Är man rädd så kan man ta kontakt med dem så kan de berätta om möjligheten att få medhörning, säger hon.

Varför inte informera alla vittnen om medhörning?

– Det får inte börja användas slentrianmässigt för det finns också en rättssäkerhetsaspekt att ta hänsyn till. Det blir bättre bevisvärde om vittnena hörs med alla kvar i salen.

ANNONS

Skulle det kunna få fler att våga vittna?

– Det behöver inte alltid handla om rädsla när vittnen uteblir. Ett vanligt skäl är att vi inte har nått dem inför rättegången.

Hur ofta beslutar ni om medhörning?

– Det vågar jag inte ge någon siffra på. Men det är vanligt. Vi försöker göra så mycket som möjligt för att underlätta för de som ska vittna.

ANNONS