ANNONS

Vittnet Brandon: Jag såg Akilovs ansikte

Brandon Sekitto är ett av flera vittnen som delar med sig av sina minnen på Stadsteatern.
Brandon Sekitto är ett av flera vittnen som delar med sig av sina minnen på Stadsteatern.
Brandon Sekitto hamnade mitt i kaoset på Drottninggatan – och fångade den brinnande lastbilen på bild.
I en föreställning på årsdagen berättar han och flera andra vittnen om sina upplevelser under det dramatiska terrordådet.
– Det är fortfarande overkligt, säger han.
ANNONS

Det var vackert väder, fredag och Brandon Sekitto hade lämnat ett träningspass i City. Han hade precis satt sig i bilen på Mäster Samuelsgatan och börjat äta sin lunch när han hörde ljudet från den framrusande lastbilen.

– Jag såg personer som skrek och sprang. Det stelnade till i kroppen och jag blev rädd. Ska jag gå, eller stanna kvar? Blicken fladdrade överallt.

Försökte fly

På marken låg skadade och skräckslagna människor. Efter lastbilen följde ett spår av blod. Brandon Sekitto försökte ta sig ifrån platsen med sin bil, men i princip alla vägar var avstängda.

– Det kom poliser som skrek till oss att lämna platsen, samtidigt kom larm om andra händelser i stan. Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger Brandon Sekitto.

Jag hörde en smäll inifrån lastbilen.

Brandon Sekitto

Innan han flydde tog han en bild av den brinnande lastbilen som spreds i flera medier. Bilden visar kaoset som utbröt kort efter att lastbilen kraschat in i Åhlénshuset.

– Jag hörde en smäll inifrån lastbilen och insåg jag att jag måste därifrån. Den kommer explodera, tänkte jag, säger Brandon Sekitto.

ANNONS

Innan han flydde vände han blicken mot lastbilens förare. Bilden av Rakhmat Akilovs ansikte kommer han att bära med sig för alltid.

Uppträder på Kulturhuset

Det har snart gått ett år sedan händelsen på Drottninggatan och Brandon Sekitto är fortfarande påverkad av händelsen. I dag förhåller han sig till livet på ett annat sätt.

– När jag hör en lastbil komma i hög fart ser jag mig över axeln och i offentliga miljöer letar jag efter tecken och misstänkta personer. Samtidigt har jag bestämt mig för att tänka tvärtom, att inte låta rädslan begränsa mig.

På årsdagen 7 april samlas han och fyra andra vittnen på Stadsteaterns lilla scen på Kulturhuset. I varsin monolog berättar de om stunder innan, under och efter terrordådet.

– Jag vill dela med mig utifrån mitt perspektiv. Jag tror att historierna kan föra oss samman, men det är också ett sätt för mig att bearbeta det jag varit med om, säger Brandon Sekitto.

Stockholmarna samlades i sorgen efter terrordådet. Foto: Christian Lärk.

Han önskar att hans berättelse ska få fler att reflektera över den debatt som följde efter den 7 april.

– Jag tycker att vi borde prata mer om vilka som fick vara med i sorgearbetet. Det blev ett ”vi och dom” och många muslimer kände sig tvingade att försvara sig. Jag hoppas att de som lyssnar till min berättelse går därifrån med en funderare.

Föreställningen startar klockan 16.00 på lördag och anordnas av Storydox.

Fakta

Spelas på Lilla Scenen

Plats: Lilla scenen, Kulturhuset Stadsteatern, Sergelstorg

Tid: Insläpp med servering kl 14:45. Föreställningen börjar kl 16:00.

Biljettpris: 40 kr.

Föreställningen görs av Storydox, en ny berättarscen som produceras av produktionsbolaget Munck och Fabula Storytelling.

Källa: Storydox