Vittraelever slåss om plats på fotbollsfritids

Hampus Källström och Tim Landis tampas om bollen.  Doris Iko och Stella Westerberg, 8 år.
Hampus Källström och Tim Landis tampas om bollen. Doris Iko och Stella Westerberg, 8 år.
Vittraskolans fotbollsfritids är en succé. Trots att 60 elever kan vara med står barnen i kö för att delta.

– Det är kul. Bäst är att köra matcher, säger Stella Westerberg, snart 8 år.

Så fort shorts och t-shirt är på rusar en hel drös fotbollsspelare ut i Hjälmstaskolans idrottshall. Några springer direkt till bollarna och krånglar ut dem ur bollnäten. Andra dyker in bland plintar och madrasser som står uppradade längs ena långsidan.

Varje måndagseftermiddag får barn på Vittraskolans fritids spela fotboll. Elever som går sista året på förskolan till och med årskurs tre är välkomna. Två instruktörer från Vallentuna BK håller i träningarna, tillsammans med idrottslärare och personal från Vittra. Eleverna åker Roslagsbanan från skolan och promenerar sedan hand i hand från stationen.

Förra tillfället var första gången som träningen flyttades in i värmen. Då sprang 60 fotbollssugna barn runt på golvet. Men fler än så vill vara med.

– Vi har fått sätta gränsen där, fler får tyvärr inte plats, säger Emil Grändås, idrottslärare på Vittraskolan.

De som inte får plats hamnar i kö. Men det är ofta någon som tröttnar eller av annan anledning inte vill vara med, vilket gör att det går ganska fort att få en plats, berättar Emil Grändås.

I förra veckan delades barnen upp i två grupper och började snabbt med att träna passningar. Här och var sprang flera Zlatan i miniformat runt i gula landslagströjor. Hälften av eleverna spelar fotboll även på fritiden. För övriga kan det vara en möjlighet att upptäcka ett nytt intresse.

– Eller bara ha roligt. Det är en frivillig aktivitet som barnen själva väljer att vara med på. Att ta tåget och åka iväg från skolan är också en spännande grej som gör det roligare, säger Emil Grändås.

Och roligt, det verkar de flesta ha. Även om det inte alltid är helt enkelt att spela fotboll.

– Det är ganska svårt att få bollen. Många blir stressade och skjuter på målet direkt. Men det är kul, säger Sebastian, 7 år.