Min lokala hjälte

Vittrande fasad oroar grannarna

Studenthuset måste repareras så att inga olyckor kan ske, anser Näsetbon Bo Göran Hellers.
Studenthuset måste repareras så att inga olyckor kan ske, anser Näsetbon Bo Göran Hellers.
Grannarna till studenthuset på Näset reagerar nu sedan de sett betongblock lossna från huset.

– Detta är livsfarligt för de boende, säger Bo Göran Hellers.

Lidingö stad kräver nu en akut åtgärdsplan för huset.

På Karins Allé på Näset ligger det gamla IBM-huset, som de senaste åren fungerat som studentboende. I huset ligger även en Vittraskola.

Men nu har grannar reagerat på att betongbyggnadens dåliga skick.

Bo Göran Hellers, som bor i en bostadsrättsförening i närheten, har jobbat som professor i konstruktionslära på KTH. Han har vid flera tillfällen sett betongklumpar ligga på gräset.

Nu kräver han ihop med sina grannar, att något görs.

– Detta är livsfarligt för de boende. En morgon såg jag ett stort betongstycke på närmare ett kilo ligga på gräsmattan. Hade detta träffat någon hade ett dödsfall varit oundvikligt, säger han.

Anledningen till problemen är, enligt Bo Göran Hellers, att armeringen vid balkonger och räcken har börjat rosta.

– Korrosionsprodukter börjar expandera och det gör att betong lossnar och faller ner på marken. Så detta är allvarligt. Vi som bor här accepterar inte att byggnaden förfaller, säger han.

Bo Göran Hellers kräver att Lidingö stad agerar. Han tycker att alla som bor i huset borde avhysas och byggnaden stängas.

De flesta som bor i huset är utländska studenter. Jonathan Suarez, utbytesstudent från Schweiz, blir konfunderad när han får höra talas om kritiken.

– Om fasaden faller ner, så ­borde studenterna evakueras. Jag känner mig inte direkt rädd, men det är många studenter som bor här som har med sig sin familj. Fastighetsägaren borde komma hit och åtgärda det som är fel, ­säger han.

Tomas Ragnell, tillförordnad chef på miljö- och stadsbyggnadskontoret, bekräftar att byggnaden är i dålig kondition.

– Fasaden är i ett dåligt skick och det har rasat ner betong på många ställen. Vi har bedömt att det finns risk för att olyckor kan ske. Vi har begärt att fastighets­ägaren ska göra en akut åtgärdsplan för att ta bort den risken. Det kan bli så att fastighetsägaren tills vidare måste spärra av området närmast fasaden, säger han.

Henrik Samuelsson, fastighetsförvaltare för Karins Allé 1 på Balder fastighetsbolag, medger att huset är i behov av upprustning.

– Vi ska ta fram ett underlag för vad som behövs göras med fastigheten, för att sedan göra en upphandling. Vi kommer att laga och snygga till fastigheten, säger han.

Hur ser ni på att betong ramlar ner från fasaden?

– Om det är så, då måste vi givet­vis agera och åka ut dit och rätta till felen, säger han.

Detta är livsfarligt för de boende.Bo göran hellers

Fakta

50 år gammal byggnad

Fastigheten på Karins allé 1 på Näset är cirka 50 år gammal. Den ritades av Sten Samuelsson, som även har ritat Lidingö stadshus.

Byggnaden har uppmärksammats i olika fackböcker för sin originella stil.

I dag ägs fastigheten av Fastighets AB Balder.