ANNONS

Staden vill ta över Vittras lokaler i Sjöstan

Vittra kommer stänga stora delar av sin grundskola i Sjöstan hösten 2018.
Vittra kommer stänga stora delar av sin grundskola i Sjöstan hösten 2018.
Vittras mellan- och högstadieskola ska flytta från Sjöstan.
Staden vill ta över lokalerna – men villkoret är att de först måste hitta nya lokaler till Academedias gymnasieskola.
ANNONS

Många känslor har rörts upp sedan skolföretaget Academedia berättade att de ska stänga Vittraskolan i Sjöstan för årskurserna 4-9 hösten 2018. Lågstadieeleverna som börjat sin skolgång ska få gå klart, men det kommer inte tas in några nya elever.

”Beskedet har skapat oerhört mycket ångest och oro bland barnen på Vittra Sjöstaden (många av dem grät öppet när de fick beskedet), och bland deras familjer. Denna känsla av vanmakt och ovisshet är ingen bra känsla att ha med sig över jullovet!”, skriver en förälder i ett mejl till Mitt i.

Staden vill nu få skolföretaget att lämna tillbaka lokalerna till Stockholm stad, eftersom det länge varit brist på skolplatser i Hammarby Sjöstad.

Academedia har ett hyreskontrakt till år 2023, och har tidigare sagt att deras gymnasieskola, Internationella Hotell- och Restaurangskolan ska flytta in i de tomma lokalerna nästa höst.

Men nu ger företaget beskedet att de är villiga att släppa lokalerna i Sjöstan – om de får en ny lokal till sin gymnasieskola.

– Så fort vi hittar en bra lokal till vår gymnasieskola, släpper vi hyreskontraktet för Vittras grundskola i Hammarby Sjöstad, skriver Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia i ett mejl.

ANNONS

Förhandlingar pågår

Ola Palmgren, biträdande borgarrådssekreterare åt skolborgarrådet Olle Burell (S), skriver i ett mejl att staden nu förhandlar med AcadeMedia.

Målet är att företaget antingen ändrar sig, och inte avvecklar skolan, eller att de lämnar lokalerna i förtid – och låter Stockholms stad ta över dem.

Just nu kan staden dock inte erbjuda Academedia en ny lokal för sin gymnasieskola.

– Hade vi fått bestämma borde lokalerna inte överhuvudtaget hyrts ut till en privat aktör, men det beslutet fattades av ett tidigare styre, skriver Ola Palmgren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.