Viveca lär ut hyfs med humor

Viveca Ohlén från Inverness vill inte kalla sig städpolis men hon tycker ordning och reda är viktigt för att alla i ett bostadsområde ska trivas.
Viveca Ohlén från Inverness vill inte kalla sig städpolis men hon tycker ordning och reda är viktigt för att alla i ett bostadsområde ska trivas.
.
.
.
.
Boken innehåller humoristiska illustrationer av Alexander König Winqvist.
Boken innehåller humoristiska illustrationer av Alexander König Winqvist.
Mångsysslaren Viveca Ohlén från Danderyd lanserar en humoristisk vett- och etikettsbok för människor boende i bostadsrätter. – Jag försöker förmedla en positiv livskänsla!

Att grannar hamnar i osämja är ingen nyhet. Det kan röra sig om tvättstugetider, högljudda fester, saker i trappuppgångarna eller hur sophanteringen sköts. Viveca Ohlén från Inverness tröttnade på skygglappsmänniskor och skrev en bok om hur en god granne ska vara.

– Många gör lite som de vill i skydd av anonymiteten men det fungerar inte om alla ska trivas i en bostadsrättsförening. Illojala människor är bland de värsta jag vet. Jag vill på ett humoristiskt sätt få människor att öppna ögonen och göra bra saker utan att behöva stå med pekpinnen, säger Viveca Ohlén.

Viveca Ohlén har arbetat i styrelsen för en bostadsrättsförening i trettio år och samlat material från faktiska händelser, solskenshistorier, lappar från trappuppgångar och incidenter från livet i lägenhetsområden. Hon menar att boken har en viktig roll i att lära människor att förstå hur de ska göra rätt ifrån sig. Att den pekar på saker som många kan känna igen sig i och få dem att göra annorlunda nästa gång en sådan situation uppstår.

– Att bo i en bostadsrätt innebär ett visst ansvar, det är det som skiljer sig ifrån att bo i hyresrätt. Den största utmaningen med att skriva denna bok var att göra det på ett sätt att alla kan till sig av innehållet och även tänka att det kunde handla om dem. Ingen går in på föreningens hemsida och läser ordningsreglerna men vissa saker måste alla rätta sig efter för alla trevnad, säger Viveca.

Innan Viveca blev författare har hon gjort lite av varje. Allt från att köra buss, massera, gitarrpedagog och badvakt i Mörbybadet. De två sistnämnda tillhör fortfarande hennes vardag. Skrivandet tar plats på tid som blir över.

– Jag har alltid något på gång, det har jag alltid haft, fast jag inte är bra på allt så försöker jag. Det finns ett ordspråk jag gärna lever efter. ”Man väljer om man vill vara en vinäger eller en Amarone.” Det handlar lite om att alla kan tänka på hur man vill uppfattas av sin omgivning.

Det här är inte första gången som Viveca ger ut en bok. För flera år sedan gick Viveca sitt livs största kamp som senare resulterade i en bok om kärlek. Hon riktar kritik mot människors missunnsamhet, avundsjuka och fördomar som ligger många nära till hands.

– Min livs kärlek var en 35 år äldre man och jag fick verkligen kriga för att det skulle bli vi. Det blev lite av ett Romeo och Juliadrama där andra människors åsikter om vår relation alltid skulle ta plats, det gjorde mig ledsen. Han lever inte idag men åren vi fick tillsammans var de bästa dagarna i mitt liv, säger Viveca.

Fakta

Född och uppvuxen i Inverness

Namn: Viveca Ohlén

Ålder: 63

Bor: Inverness

Yrke: Gitarrpedagog och Badvakt

Aktuell: Med boken Folk(o)vett i bostadsrätt, en humoristisk bok om hur man uppför sig i en bostadsrätt.