ANNONS

VM och värmeböljan tog turister från stan

Några vill ha mycket sol, andra föredrar mulet.

Lokaltidningen Mitt i tog temperaturen på Östermalms största turistmål, för att se hur sommaren hittills har varit.
ANNONS

Sommaren är den period då turistnäringen går på högtryck. En sommar med dåligt publiktryck kan betyda mycket för ekonomin hos de lokala turistmagneterna.

Lokaltidningen Mitt i ringde runt till fyra av de största publikdragarna i stadsdelen för att kolla hur läget varit hittills under sommaren.

Skansen rapporterar om minskat antal besökare under juni jämfört med åren innan, antagligen på grund av en kall inledning på sommaren och fotbolls-VM. Friluftsmuseet hade under månaden 554 000 besökare, vilket är den lägsta siffran de senaste fyra åren. ”Ett normalt tapp med tanke på vädret, något vi hämtar upp när solen kommer tillbaka”, hälsar Skansenchefen John Brattmyhr i ett mejl.

Trög start på sommaren rapporterar även Gröna lund.

– Det var tufft i maj när vädret var sämre, sedan har det varit bättre, säger Kicki Kollstedt, marknadschef.

Under juni hade nöjesfältet ungefär fem procent färre besökare än år 2013. Fjolåret var dock ett rekordår med 1,5 miljoner besök under maj till september.

– Vi har ingen ny åkattraktion i år, som vi vet drar många besökare. Men vi är relativt nöjda med säsongen hittills och ser fram emot fina dagar i augusti och september, säger Kicki Kollstedt.

Ett turistmål som däremot inte gillar alltför soliga dagar är Junibacken. Barnmuseet slog publikrekord i början av sommaren, med 38 500 besök under juni. Det är 20 procent fler besök jämfört med samma period i fjol. Anledningen till ökningen tros främst vara barnkulturfestivalen som hölls i början av sommaren.

När det är högtryck blir däremot publiktrycket sämre.

ANNONS

– Soliga och varma somrar brukar framför allt innebära att publiktillströmningen fördröjs till höstsäsongen. När folk har tröttnat på sol och bad besöker de oss igen, säger Ulf Larsson, vd på Junibacken.

Värmeböljor är inte heller poppis på Vasamuseet.

– Vi gillar mest när det är lite mulet. Turisterna har en tendens att dra ut i skärgården annars, säger Magnus Olofsson, biträdande museichef på Vasamuseet.

Han tycker att sommaren hittills har varit jättebra publikmässigt, med några procent fler besök än året innan. Under juli månad förväntas runt 220 000 besök, varav 80 procent består av utländska turister. Juli och augusti är den tid då flest besöker museet.

– Det är jättebra turistströmningar i Stockholm just nu. Bland annat många kryssningsturister, säger Magnus Olofsson.

Det är jättebra turistströmningar i Stockholm just nu.Magnus Olofsson Biträdande museichef Vasamuseet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.