VM-stjärna startar i första Bagisloppet

Gustav Bergman under finalen av Swedish League 2014.
Gustav Bergman under finalen av Swedish League 2014.
Den 9 juni anordnas Bagisloppet i Bagarmossen för första gången – med en världsmästare på startlinjen. Förhoppningen är en folkfest riktad till barn och ungdomar.

När Bagisloppet går av stapeln för första gången är det främst det lokala och familjära i fokus. Loppet ligger dagen före skolavslutningen just för att kunna samla barn och ungdomar, och få människor i området att träffas.

– Det känns otroligt roligt att kunna bidra till något. Alla som jag har pratat med är väldigt positiva, säger Jan Stridh, tävlingsledare och aktiv i orienteringsklubben Skogsluffarnas OK som också är huvudarrangör.

Loppet ska gå den 9 juni. Klockan 16 är det start för Lilla Bagisloppet som består av två rundor på 900 meter och är gratis för alla barn och ungdomar upp till 14 år. Klockan 18 går starten för de längre loppen. Gustav Bergman, världsmästare i orientering och uppvuxen och bosatti Bagarmossen, är en av dem som kommer att springa.

– Det ska bli kul att springa på hemmaplan. Jag har inte sprungit så många 10-kilometerslopp innan, så det blir spännande.

– John Börjesson, som blev bäste svensk i Lidingöloppet förra året, är också med och springer. Jag tror vi är ganska jämna i löpningen, så jag hoppas att jag ska kunna göra en bra tid.

Att Gustav Bergman är med och springer tror Jan Stridh blir ett stort dragplåster.

– Det är ju många i vår klubb som har Gustav som stor idol. De tycker att det ska bli jätteroligt att se honom springa. Vi hoppas självklart att det blir mycket publik som hejar fram löparna längs med banan. Det vore fantastiskt.

En del av anmälnings­avgifterna ska gå till välgörande ändamål riktat till barn och ungdomar.

– Vi vill kunna bidra med något. Det här året kommer pengarna att gå till ett projekt i Rumänien för unga romer, säger Jan Stridh.