Vodkabilar förser unga med alkohol

Martin Erlandsson från närpolisen i Sollentuna var med och gjorde tillslaget mot en vodkabil. ”De flesta ungdomar har ett telefonnummer till någon som de kan köpa av”, säger han.
Martin Erlandsson från närpolisen i Sollentuna var med och gjorde tillslaget mot en vodkabil. ”De flesta ungdomar har ett telefonnummer till någon som de kan köpa av”, säger han.
Under våren och skolloven ökar langningen av sprit till unga.

Nyligen stoppades en så kallad vodkabil i Sollentuna och nu varnar polisen för att fler langare kan vara i farten.

På ungdomsgården Satelliten sitter ett gäng flickor i 15-årsåldern.

– Det är klart att det finns folk som dricker och festar, men det är inga som vi umgås med, säger en av dem.

För den som vill är det lätt att få tag på alkohol, och många passar på runt loven.

– Vid brasan på valborg är så klart en del fulla. Jag vet att många har kontakter som kan hjälpa dem att få tag på sprit, säger en 14-åring.

Det är en bild som också polisen ger.

– Den allmänna uppfattningen bland unga är att det inte är svårt att få tag på alkohol. De flesta ungdomar har ett telefonnummer till någon som de kan köpa av, säger polisen Martin Erlandsson.

Under sportlovet stoppade närpolisen i Sollentuna en så kallad vodkabil. Polisen kunde se hur en person köpte alkohol av langaren och i bilens bagageutrymme hittades många liter olaglig alkohol.

– Hela bakluckan var full. De volymerna som han hade i bilen gjorde att vi kunde gå vidare och hitta ytterligare alkohol, säger Martin Erlandsson som var med och gjorde tillslaget.

Men att polisen kan stoppa langare av det här slaget är ovanligt. Trots att polisen känner till att det finns olaglig alkohol till försäljning är det ofta svårt att ta de så kallade vodkabilarna på bar gärning.

– Vi ser att langning fram för allt är kopplat till våren och storhelgerna. Valborg är ett exempel, då vi ser en väldig uppgång. Efter det kommer skolavslutningarna, säger Martin Erlandsson.

En viktig roll för att minska fylleriet bland ungdomar har föräldrarna. Susanne Lahti Hagbard har barn i högstadieåldern och är engagerad i föräldrarådet på Häggviksskolan.

Hon tror att det är viktigt att föräldrar håller en gemensam linje.

– I föräldrarådet har vi pratat om att ha nolltolerans. Samtidigt tror jag att man som förälder också ska vara öppen och våga svara på ungdomarnas frågor, säger hon.

Föräldrarna känner till att det finns vodkabilar som snurrar runt i Sollentuna då och då.

– Jag tror på en dialog mellan föräldrar och skolor. Det här är inte bara den enes uppgift. Märker vi att det är något på gång så kan vi agera med samlad kraft, säger Susanne Lahti Hagbard.

Jag vet att många har kontakter som kan hjälpa dem att få tag på sprit.14-årig Sollentunatjej

Fakta

Polisen häller ut spriten

Många polisdistrikt arbetar mot langning enligt ”Kronobergsmodellen”.

Den innebär att unga som påträffas med alkohol får den uthälld av polisen.

Polisen ringer därefter upp föräldrarna och uppmanar dem att hämta sina barn.

Polisen pratar också med ungdomarna och försöker härleda varifrån alkoholen kommer.

Utvärderingar har visat att metoden är effektiv, både för att stoppa langning och för att minska ungdomsfylleri.

Källa: Polisen, Brå