Vodkalangarna står inför rätta

Vodkabilen som sålde sprit till barn och ungdomar var känd över hela Stockolm.

Nu åtalas langarna. – De flesta ungdomar i Danderyd känner till den, säger en 17-årig flicka.

I polisförhör har en 17-årig flicka från Danderyd berättat att hon började köpa sprit av vodkabilen när hon gick i åttonde klass.

Sedan dess har det blivit otaliga köp.

– Närmare 50 gånger. Det har varit väldigt sporadiskt, svarar hon på polisens fråga om hur många gånger hon handlat av langarna.

Köpen har varit okomplicerade. Ett sms eller ett telefonsamtal till ett visst nummer och sedan har alkoholen levererats till den uppgjorda tidpunkten och platsen.

Polisens förundersökning är mycket omfattande, på nästan 2 000 sidor, och förutom Danderydsungdomar finns förhör med unga från hela Stockholm. Polisen uppmärksammade verksamheten efter tips från allmänheten.

Efter flera månaders spaning och telefonavlyssning kunde fem personer gripas i oktober förra året, fyra män och en kvinna. De fem personerna som åtalats är i 20-årsåldern. Fyra av dem misstänks ha sålt alkohol och en misstänks ha förvarat alkohol.

Enligt kammaråklagare Petra Götell är telefonavlyssning, telefonövervakning, filmer och vittnesmål de starkaste bevisen. Hon tror att sannolikheten är stor alla fem kommer att dömas. Enligt förundersökningen har fyra av dem erkänt att de sålt alkohol.

– Frågan är hur mycket de kommer att dömas för att ha sålt.

Advokat Anna Dahlbom företräder en av de fyra som misstänks för att ha sålt alkohol. Hon säger att hennes klient förnekar grov olovlig försäljning av alkohol.

– Däremot medger hon viss medverkan, eftersom hon har närvarat vid vissa försäljningar. Men hon har inte tjänat några pengar på verksamheten, säger hon.

Mannen som är misstänkt för att ha förvarat alkohol menar att alkoholen inte var hans, enligt hans ombud. Lokaltidningen Mitt i har även sökt de övriga tre åtalades advokater, utan framgång.

Petra Götell kommer att yrka på att de åtalade ska dömas till fängelse.

– Det här är ett allvarligt brott. Man vet inte vad som händer när en 13-åring får tag i en flaska vodka. Men jag tror inte de misstänka har förstått allvaret i detta, de har sett det som att de kunde tjäna lite pengar och göra ungdomarna en tjänst, säger Petra Götell.

Enligt henne innebär dock inte rättegången ett stopp för spritbilar som kör runt bland unga.

– Vi vet redan att det snurrar runt nya bilar, för man har tagit sprit i beslag, säger hon.

Fakta

Sålde över hela stor-Stockholm

I oktober slog polisen till med den så kallade Vodkabilen.

Fem personer mellan 19 och 23 år står inför åtal.

Langarna hade ett kundregister med 7 000 telefonnummer.

De yngsta köparna har varit tolv år men de flesta har varit mellan 15 och 17 år.

Polisen har kontaktat över tusen föräldrar vars barn köpt alkohol av vodkabilen.