Volontärer startar ny verksamhet för flyktingar

Per Bergendal och Ario Mansoori jobbar som jurister och hjälper med gratis rättshjälp och juridisk rådgivning i aktivitetslokalen.
Per Bergendal och Ario Mansoori jobbar som jurister och hjälper med gratis rättshjälp och juridisk rådgivning i aktivitetslokalen.
Pingis är en av aktiviteterna som erbjuds i den nya volontärverksamheten i Högsätra.
Pingis är en av aktiviteterna som erbjuds i den nya volontärverksamheten i Högsätra.
Hundratals privatpersoner från Lidingö ställde upp med tid och engagemang för flyktingar i oktober. Den nystartade föreningen Volontärhjälpen Lidingö hoppas att gnistan finns kvar.

Ur askan av boendet för transitflyktingar på Lidingö har en ny förening för volontärer startat, för att ta tillvara på Lidingöbornas dedikation till att ge. Volontärhjälpen Lidingös första uppdrag är att fungera som fritidsverksamhet för de flyktingar som bor på stadens evakueringsboende.

– Vi vill få vågen av välgörenhet att fortsätta, säger Ida Drougge, som är en av dem som var med och startade Refugees Welcome Lidingö, som ordnade boende för flyktingar som skulle till andra länder.

Hon och några andra som var volontärer på det så kallade transitboendet såg behovet av att fortsätta hjälpa flyktingarna som bor på flyktingboendet, som Lidingö stad tog över driften av i mitten av november.

Därför har de nu startat föreningen Volontärhjälpen Lidingö. I torsdags öppnade de lokalerna i våningen under flyktingboendet och erbjuder aktiviteter för de boende.

– Många av de boende är barnfamiljer så vi har laddat upp med pärlplattor, pingisbord, klädutlämning men också mer vitala saker som juridisk rådgivning och läkare och kan stå för de saker som staden och Migrationsverket inte står för.

– De boende behöver att det händer någonting. Det är många och de bor här allt längre. Några har varit på boendet i 2-3 veckor och då behöver man ju fler aktiviteter och folk som kan visa vad de kan göra. Det måste vara extremt frustrerande att bara sitta och vänta.

Många av kläderna som privatpersoner skänkt tidigare fortsätter man nu att ge bort.

– Det känns bra att allt kommer till användning. Men det behövs hygienprodukter – för det har de boende nästan inte alls – och såklart fler människor som vill hjälpa till.

När Ida Drougge var volontär på transitboendet insåg hon hur många det faktiskt finns som vill hjälpa till. Därför växte iden med föreningen och Volontärhjälpen Lidingö är tänkt att fungera som en ideell förening som verkar där den behövs.

– I dag är det flyktinghjälp, men vi vill hjälpa till med behov som finns för tillfället. Skulle behovet ändras har vi kvar vår verksamhet.

Aktivitetsvåningen kommer att hålla öppet varannan dag mellan klockan 16 – 20. För att allt ska gå runt behövs volontärer och fler ansvariga för olika områden.

– Vi vill få vågen av välgörenhet att fortsätta. Så att det inte en engångsföreteelse utan utan blir till en vardag. Det finns få saker jag gjort där jag lärt mig så mycket på kort tid. Det låter ju klyschigt men det finns ingen härligare känsla än att hjälpa andra, det är en kick som fler borde få känna, säger Ida Drougge.