Volontärer vässar SFI i Högdalen

Svenskundervisningen för invandrare i Högdalen reformeras. Med hjälp av volontärer, mindre grupper och fokus på samtal ska språkinlärningen bli effektivare.

Stora språkklasser där läraren står för pratet och eleverna passivt lyssnar har länge upplevts som ineffektivt bland nyanlända invandrare som ska lära sig svenska.

Men nu vässas Svenska för invandrare (SFI) med hjälp av satsningen Medpratare.

I Högdalen, och på flera andra platser i Stockholm, delas nu språkklasserna in i mindre grupper där volontärer med svenskt modersmål deltar i diskussionerna. Syftet är att lägga större fokus på talspråket.

– Det här är ett gräsrots- initiativ. När jag arbetade som lärare inom SFI i Tensta insåg jag att det bara var jag som pratade svenska på lektionerna, säger Pelle Friman, från föreningen Internationella bekantskaper som är med i projektet.

Han engagerade vänner som ställde upp och besökte lektionerna för att småprata med eleverna i mindre grupper. Något som blev en succé bland deltagarna.

Stockholms stad har nu skjutit till 1,2 miljoner kronor under en tvåårsperiod för att satsa på modellen inom SFI. Pelle Friman har fått samordningsansvar, medan ett 20-tal volontärer ställer upp ideellt.

– De flesta volontärer känner att de får en energikick av det här och att de gör någonting väldigt bra. De får erfarenhet och ett gott humör.

Projektet Medpratare finns nu i fyra klasser i Högdalen, där ett hundratal elever samtalar med volontärerna varje vecka.

Älvsjöbo lurad på lägenhet i Årsta

ÄLVSJÖ Älvsjöbon skulle hyra en lägenhet i Årsta och betalade 10 000 kronor i förskott för lägenheten. När han skulle träffa uthyraren för ytterligare betalning gick han inte att nå. Denne hade dessutom hyrt ut samma lägenhet till ytterligare en person.

Ingen av dem fick några pengar tillbaka.

Gärningsmannen har nu dömts för flera fall av bedrägeri till tio månaders fängelse.

De flesta ­volontärer ­känner att de får en energikick av det här.

Koppartjuvar slet bort bleck från husfasad

Gamla Enskede En annorlunda stöld inträffade på Stora Gungans väg i Gamla Enskede natten till förra söndagen.

Tjuvar drog bort hela ­kopparblecket från husfasaden.

– En granne hörde oljud på natten och en bil som körde iväg, men fäste ingen större vikt vid det, berättar Joel Gardek som bor i huset.

På morgonen upptäckte grannarna att ungefär 20 meter koppar var borta.

Händelsen är polisanmäld av bostadsrättsföreningen.