”Vore fantastiskt att öppna bageri i Sumpan”

Ellen Käck är taggad.
Ellen Käck är taggad.
Ellen Käck, 24, från Duvbo kan bli Årets bagare 2016. En dröm är att öppna eget bageri på hemmaplan.

Den prestigefulla tävlingen avgörs i Göteborg i april. Sex finalister gör på sex timmar upp i sju moment: bakas baguetter, croissanter, kuvertbröd, pain au chocolat, bullar och tre bröd. Smak, färg, form och kreativitet betygssätts.

– Jag älskar att kavla! Degen ska kännas rätt, smöret måste vara lagom kallt. Den biten kommer nog gå bra. Att efterdekorera bullar är däremot inte min starka sida, säger Ellen Käck.

Hon jobbar på bageri Brillo i Stockholm och bor sedan 2007 i Duvbo.

– Jag älskar verkligen Sumpan. Det finns ju bagerier här men inget outstanding. Det skulle vara fantastiskt att öppna ett eget bageri här. Staden växer så mycket och det vore så kul att visa upp brödkulturen här.

Ellen Käck har gått bageri- och konditorprogrammet på gymnasiet i Enskede och jobbat på en mängd olika bagerier i Stockholmsområdet.

– Även om vi gör ungefär samma saker varje dag blir det alltid olika. Degen beter sig annorlunda om det är kallt i bageriet jämfört med om det är varmt. Det är så levande, man ska känna, lukta, tänka. Och så älskar jag bröd, det är ingen myt att bagare äter bullar varje dag.

Under en arbetsdag kan Ellen baka 1000 bullar, 500 croissanter, 200 bröd och mängder av frallor. Så hemma stannar kaveln i lådan.

– Jag är inte så bra på att baka hemma faktiskt, det är för pluttigt och pillrigt. Jag gillar mer att kötta på och baka tusen bullar. Så gör jag något när jag kommer hem är det typ kokosbollar som jag sitter och trycker i mig i soffan.