Min lokala hjälte

VR-glasögon ska bota fobier

VR-glasögon testas mot fobier på Gustavsbergs vårdcentral.
VR-glasögon testas mot fobier på Gustavsbergs vårdcentral.
Stängda utrymmen och massor med folk? Börjar du också kallsvettas av tanken på dina fobier? Lugn. På Gustavsbergs vårdcentral finns snart hjälpen - i ett par VR-glasögon.

Nej, det är inget hokus pokus eller något som ligger tio år fram i tiden. Terapi med hjälp av virtual reality-glasögon fungerar mot fobier. Och det är Gustavsbergs vårdcentral som är platsen där torgskräcken kan botas. Men därifrån kan patienterna förflyttas till både T-centralen i rusningstrafik och Sergels torg.
– När patienten sätter på sig glasögonen får den se verkliga miljöer, där människor kan uppleva torgskräck, som har filmats i 360 grader. Tack vare VR-glasögonen kan patienterna se sig omkring i alla riktningar och därmed få en stark känsla av en äkta situation, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm och initiativtagare till projektet.

”När patienten sätter på sig glasögonen får den se verkliga miljöer som har filmats i 360 grader”

Nästa år inleds en större klinisk studie på vårdcentralen där patienter från hela länet ska få hjälp med sin agorafobi, också kallat torgskräck. Tanken är att tekniken ska kunna användas på distans och på så sätt minska behovet av personal längre fram och göra det enklare för psykologer att anpassa den terapeutiska behandlingen efter patientens individuella behov.
– Idag går en KBT-behandling till så att man träffar psykologen som sedan exponerar en för fobin. Oftast måste man ut på fältet och det kan vara en ganska mödosam process som tar flera timmar. Den tiden kan man nu spara in genom att se detta i glasögonen i stället. Det finns forskning som tyder på att det är tillräckligt. Lägger man dessutom till flera lager samtidigt och avancerar exponering av det som man tycker är obehagligt så kan terapin gå ännu snabbare, säger Joakim Blendulf.

Det är inte första gången som VR-glasögonen har använts inom vården. Under 2014 och 2015 samarbetade Film Stockholm med läkare och sjukgymnaster för att använda VR-teknik i rehabilitering av patienter med nackskador. Resultatet blev en prototyp i form av ett dataspel.
– Vi ser att potentialen i virtual reality och 360-filmtekniken är enorm för vårdfältet, säger Joakim Blendulf.

I slutet av september tog Stockholms läns landstings kulturnämnd beslut att fortsätta att stödja experimentet i Gustavsberg. Bakom verksamheten står Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet och Gustavsbergs vårdcentral.