ANNONS

Café vräks efter pizzabråk

Stora torget i Barkarbystaden.
Tingsrätten ger hyresvärden rätt: det var inte okej att sälja pizza i caféet.
Café Stockholm på Stora torget i Barkarbystaden vräks från sina lokaler efter en tvist med hyresvärden. Anledningen är att caféet börjat sälja pizza.
ANNONS

Attunda Tingsrätt har beslutat att hyresvärden Wallenstam Fastighets AB har rätt att vräka Café Stockholm på Stora torget i Barkarbystaden. Caféet öppnade i april 2015 och började redan då sälja pizza, något hyresvärden menar var ett brott mot hyreskontraktet.

Hyresvärden menar att det är av yttersta vikt att hitta rätt kombination av hyresgäster för att göra området attraktivt. Överenskommelsen var därför att caféet skulle ha rätt att sälja kaffe, te och enklare maträtter. Konceptet skulle vara detsamma som på ett annat café som Café Stockholm driver.

Café Stockholm å sin sida menar att det inte någonstans i hyresavtalet står vilken sorts mat som får säljas i lokalen, och att det aldrig var menat att konceptet skulle följas slaviskt. Dessutom, menar caféet, lovade hyresvärden att en restaurang med finare inriktning skulle öppna i lokalen intill – en restaurang som inte skulle konkurrera med den egna verksamheten. I strid med det tidigare löftet öppnades en Subway-restaurang bredvid, som har en liknande inriktning som caféet.

Men tingsrätten ger hyresvärden rätt: det var ett brott mot hyresavtalet att sälja pizza i lokalen. Med hänvisning till hur många pizzasorter som erbjuds och hur menyerna placerats i lokalen menar tingsrätten att verksamheten inte längre är förenlig med den caféverksamhet som parterna kommit överens om. Alltså får hyresvärden rätt att omedelbart säga upp avtalet och vräka caféet.